Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snøskred på Svalbard:

NVE innrømmer feilvarsling på Svalbard

Over 200 er evakuert. Ingen er savnet.

RAS: Redningsmannskaper på stedet der et snøskred har gått over vei 228 i Longyearbyen på Svalbard og rammet minst én bygning som ligger nærmest inn mot Sukkertoppen tirsdag.
Foto: Stringer / NTB scanpix
RAS: Redningsmannskaper på stedet der et snøskred har gått over vei 228 i Longyearbyen på Svalbard og rammet minst én bygning som ligger nærmest inn mot Sukkertoppen tirsdag. Foto: Stringer / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag gikk et snøskred i Longyearbyen på Svalbard.

Nå innrømmer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overfor NRK at deres skredvarsling om at det ikke var rasfare for bebyggelsen i Longyearbyen, var feil.

NVE meldte om stor rasfare, men at det ikke var en åpenbar fare for bebyggelsen. Derfor ble ikke innbyggerne evakuert.

På sine nettsider skriver NVE følgende:

- Vurderingene som ble gjort var at skredfaren var stor, at det var sannsynlighet for skred men at det ble ikke vurdert til å utgjøre fare for bebyggelsen, skriver NVE i en pressemelding.

Hoppet ut av vinduene

Det var i 12-tida i dag et skred løsnet fra Sukkertoppen i Longyearbyen. Snømassene har tatt to bygninger med til sammen seks leiligheter. Der bor det 13 personer.

Svalbardposten skrev tidligere i dag at de så folk hoppet ut av vinduene.

Skredet er gjennomsøkt og ingen er savnet, skriver Sysselmannen på sine nettsider.

208 evakuert

Flere boliger er evakuert i forbindelse med snøskredet. Det gjelder boliger i vei 222, 224, 228, samt øverste rekke i vei 240. Alle stikkveier i Hilmar Rekstensvei fra og med vei 222 til 228, inkludert Perleporten, samt øverste rekke av vei 230 er sperret.

Ifølge NTB gjelder dette til sammen 75 boenheter og 208 personer. Det er forventet at tallet vil øke etter hvert som folk melder seg til evakueringspunktet.

Varsom.no skriver på sine nettsider at snøskredfaren på Nordenskiöld Land, i området der Longyearbyen ligger, er på nivå 4. Årsaken er at kraftig vind fører til stor vindtransport av snø i leheng.

Delt i to

Dagbladet snakket tidligere i dag med én av personene som kom til rasstedet etter at det hadde gått.

- Det ene leilighetsbygget er delt i to, og det går et hull gjennom den ene enden, sier Longyearbyen-beboeren til Dagbladet.

Da vedkommende kom til rasstedet, var det en svært spent stemning på stedet.

- Masse mennesker sto rundt skredet med spader og var klare for å hjelpe til hvis det var noe, sier beboeren som selv tok selv til skredstedet med samme formål.

Dagbladet følger saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling