SKREDEKSPERT: Markus Landrød fra NVE mener det er sannsynlig at nedsnødd overflaterim kan ha vært en utløsende faktor for skredet i Blåbærfjellet.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SKREDEKSPERT: Markus Landrød fra NVE mener det er sannsynlig at nedsnødd overflaterim kan ha vært en utløsende faktor for skredet i Blåbærfjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Søk etter overlevende er avsluttet

NVE kan ha funnet årsaken til snøskredet

Nedsnødd overflaterim kan ha skapt livsfarlige forhold i Blåbærfjellet der fire personer antas å ha omkommet.

TROMSØ (Dagbladet): I løpet av et svært kort tidsvindu hvor været tillot at et helikopter kunne fly opp til skredområdet i Tamokdalen i Troms, sjekket skredeksperter fra NVE tre forskjellige plasser rundt den omtrent 300 meter brede skredsonen for å gjøre en sikkerhetsvurdering og for å prøve og finne årsaken til tragedien på Blåbærfjellet.

De savnede er en svensk kvinne og tre finske menn som var på topptur til Blåbærfjellet. De fire ble sist observert rundt klokka 14 onsdag.

SLIK SER SNØEN UT I SKREDOMRÅDET: Her ligger rimet. Det er det som er det svake laget og som kan forplante et brudd over store områder. Snøen over har sklidd ut da den ble belastet i en test. Det er snøen som har sklidd ut som utgjør selve flaket i skredet. Foto: Markus Landrø/NVE.
SLIK SER SNØEN UT I SKREDOMRÅDET: Her ligger rimet. Det er det som er det svake laget og som kan forplante et brudd over store områder. Snøen over har sklidd ut da den ble belastet i en test. Det er snøen som har sklidd ut som utgjør selve flaket i skredet. Foto: Markus Landrø/NVE. Vis mer

- Vi har undersøkt nede ved skredtunga, der snømassene stoppet, ved siden av skredet på en ryggformasjon i høyde med løsneområdet der det var trygt å undersøke snøen, sier Markus Landrø, som er skredekspert ved NVE.

- Vi har funnet det samme på alle stedene. Overflaterim. Når overflaterim dekkes av ny snø, skaper det et skjørt byggverk som kan kollapse, sier Landrø til Dagbladet.

Overflaterim dannes når det er kaldt og klart vær.

Vurderingen til ekspertene fra NVE er at forholdene nå er så ustabile at søkemannskaper må flys inn med helikopter til skredområdet og at det bare kan søkes der skredet har gått og i områder der det ikke er bratt nok til at nye skred kan løsne eller nås av nye skred.

Dårlig vær

Men for å fly søkemannskap inn i det ustabile, bratte skredområdet, må været spille på lag. Og det gjorde det ikke fredag kveld.

FORKLARING: - En snøprofil er en grafisk fremstilling som brukes for å beskrive snødekket. Jo lengre bjelkene er, desto hardere er snøen. Det kritiske laget ligger på 90 cm. Man kan se at det er tynt og veldig løst i forhold til snøen under og over. Det er trolig i dette laget skredet løsnet, sier Markus Landrø. Illustrasjon: NVE
FORKLARING: - En snøprofil er en grafisk fremstilling som brukes for å beskrive snødekket. Jo lengre bjelkene er, desto hardere er snøen. Det kritiske laget ligger på 90 cm. Man kan se at det er tynt og veldig løst i forhold til snøen under og over. Det er trolig i dette laget skredet løsnet, sier Markus Landrø. Illustrasjon: NVE Vis mer

- I dag har det vært et lite værvindu. Vi fikk opp et helikopter nå i ettermiddag, men det gikk ikke å sette ned maskinen. Været skifter veldig fort, sier Viktor Olsen, som er aksjonsleder for Røde Kors hjelpekorps.

Organisasjonen har vært på plass med mannskaper fra Skredgruppen i Troms Røde Kors Hjelpekorps, og har vært parat frem til redningsaksjonen ble avsluttet fredag kveld.

I tillegg har to personer bidratt fra Norsk folkehjelp. Ytterligger to hundeførere fra Norske Redningshunder har vært på plass fra de frivillige

- Mannskap fra NVE og Politiet har vært oppe og gjort en sikkerhetsvurdering, sier Olsen.

Frustrerende

HINDRET: Kent Pedersen og redningshunden Nico må bare vente på bedre vær for de kan søke etter de savnede. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
HINDRET: Kent Pedersen og redningshunden Nico må bare vente på bedre vær for de kan søke etter de savnede. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer

Været har vært ustabilt med mye snødrev og har hindret tilgangen til å gjøre søk i skredområdet. Viktor Olsen opplyser om at redningsmannskapet ikke går inn i området før NVE og Politiet har erklært det for trygt.

- Det er frustrerende å føle at man ikke får gjort det redningsarbeidet vi ønsker i denne situasjonen med bakgrunn av de rådende forholdene, men sikkerheten prioriteres alltid først. Sjansen for å finne overlevende blir mindre for hvert minutt som går, men man gir aldri opp håpet, sier den erfarne aksjonslederen.

Foto: Vegard Lindbeck/Norsk Folkehjelp.
Foto: Vegard Lindbeck/Norsk Folkehjelp. Vis mer

Han forteller at teamet med frivillige har vært fokusert på å gjennomføre oppdraget, til tross for at aksjonen er avblåst for kvelden.

Mentale forberedelser

- Man forbereder seg mentalt på oppgaven. Vi tenker gjennom situasjonen og hva vi kan møte på, sier Viktor Olsen til Dagbladet.

Olsen opplyser at det ikke er tilrådelig å ta seg inn til skredstedet med snøscooter.

- Det er veldig bratt og man blir eksponert for snøskredfare på vei inn, sier Viktor Olsen.

Dagbladet kjenner til at det ble opplyst på et beredskapsmøte at aksjonen har gått inn i en ny fase der man ikke lengre leter etter overlevende, men søker etter omkomne. Da heves også terskelen for hvilken risiko redningsmannskap skal ta.