Flom:

NVE: Rødt flom­nivå også i Glomma

- Nå stiger vannføringen raskt. NVE oppgraderer til rødt flomnivå fra Kongsvinger og oppover Glomma.

DRONEVIDEO: Opptak med drone viser Glomma mellom Elverum og Rena, og hvordan vannstanden har steget på bare en uke. Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag oppgraderte NVE flomvarselet til rødt nivå i Glomma. Varselet gjelder fra Kongsvinger og nordover i elva.

- Nå stiger vannføringen veldig raskt, sier Anne-Live Øye Leine, som er hydrolog i flomvarslinga i NVE.

Hydrologen opplyser at vannstanden vil nå toppen enten i morgen eller på søndag.

I formiddag ble farevarslet for flom oppgradert til aller alvorligste nivå i tre vassdrag: Glomma, Trysilelva og øvre del av Drammenvassdraget.

Det er første gang i år at NVE (Norges vassdrags- og energidirektoratet) bruker varslingsgrad 4 og illrød farge. Dette kaller NVE selv en ekstremsituasjon.

Oppdaterte varsler ligger på nettstedet varsom.no.

- For Glomma-vassdragets del virker nå Mjøsa som et reguleringsbasseng. Det er regnvær og plussgrader hele døgnet i fjellhøyder fra 800 til 2000 meter over havet som skaper den alvorlige situasjonen.

- Det ser ut som Mjøsa vil være full 17. mai. Vannstanden nedover Glomma ser ut til å bli 1,5 meter lavere enn storflommen i 1995, sier vakthavende hydrolog Kjell Ola Aamodt i NVE til Dagbladet fredag formiddag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer