Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flom:

NVE: Rødt flom­nivå også i Glomma

- Nå stiger vannføringen raskt. NVE oppgraderer til rødt flomnivå fra Kongsvinger og oppover Glomma.

DRONEVIDEO: Opptak med drone viser Glomma mellom Elverum og Rena, og hvordan vannstanden har steget på bare en uke. Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag oppgraderte NVE flomvarselet til rødt nivå i Glomma. Varselet gjelder fra Kongsvinger og nordover i elva.

- Nå stiger vannføringen veldig raskt, sier Anne-Live Øye Leine, som er hydrolog i flomvarslinga i NVE.

Hydrologen opplyser at vannstanden vil nå toppen enten i morgen eller på søndag.

OVERSVØMMELSE: Vannføringa i Glomma nord for Kongsvinger stiger nå veldig raskt. Bildet fra Stor-Elvdal viser elva der det før i dag var et jorde. Foto: Lars Espen Rath Vestad.
OVERSVØMMELSE: Vannføringa i Glomma nord for Kongsvinger stiger nå veldig raskt. Bildet fra Stor-Elvdal viser elva der det før i dag var et jorde. Foto: Lars Espen Rath Vestad. Vis mer

I formiddag ble farevarslet for flom oppgradert til aller alvorligste nivå i tre vassdrag: Glomma, Trysilelva og øvre del av Drammenvassdraget.

Det er første gang i år at NVE (Norges vassdrags- og energidirektoratet) bruker varslingsgrad 4 og illrød farge. Dette kaller NVE selv en ekstremsituasjon.

Oppdaterte varsler ligger på nettstedet varsom.no.

- For Glomma-vassdragets del virker nå Mjøsa som et reguleringsbasseng. Det er regnvær og plussgrader hele døgnet i fjellhøyder fra 800 til 2000 meter over havet som skaper den alvorlige situasjonen.

- Det ser ut som Mjøsa vil være full 17. mai. Vannstanden nedover Glomma ser ut til å bli 1,5 meter lavere enn storflommen i 1995, sier vakthavende hydrolog Kjell Ola Aamodt i NVE til Dagbladet fredag formiddag.

Han betegner situasjonen som stabil.

Men snøsmeltingen og flomfaren skyter stor fart de første dagene.

WAKEBOARD: Vannstanden har steget flere steder i landet det siste døgnet. Mens noen kanskje ser på dette som en plage, har en gjeng i Nesbyen funnet sin måte å gjøre nytte av vannet. Video: Magnus Lindahl / Hallingdølen Vis mer

Stiger raskt

- Det er store lokale forskjeller. I knutepunktet Elverum har vannstanden i Glomma steget to meter de siste sju dagene. I løpet av to døgn nå, trolig inkludert søndag, vil Glomma stige ytterligere halvannen meter, sier hydrolog Aamodt.

I dag er det ventet 35 millimeter regn i Rena.

I dag tidlig gikk vannet over riksvei 7. i sentrum av Nesbyen i Hallingdal.

- Kjellerne begynner å fylle seg opp, sier ordfører i Nes kommune, Tore Haraldset til Dagbladet.

Ifølge Haraldset er det snakk om oversvømmelse i kjellere til 8 til 10 hus. Han anslår at mellom 20-30 personer er rammet.

- Vi er på tå hev alle sammen. Foreløpig er en eldre dame i et utsatt hus blitt evakuert, sier ordføreren.

MYE VANN: Nesbyen i Hallingdal har opplevd flom flere ganger. Slik så det ut i dag tidlig. Foto: Thomas Mørch
MYE VANN: Nesbyen i Hallingdal har opplevd flom flere ganger. Slik så det ut i dag tidlig. Foto: Thomas Mørch Vis mer

- Vi har også vært i kontakt med beboere i et annet hus som er omringet av vann. De ønsker ikke å evakuere ennå, men de har en ATV som de kan bruke til å komme seg unna huset. Ifølge NVE skal det stige enda mer. Hvis prognosene stemmer, må de evakueres, sier Haraldset.

Statens vegvesen melder nå at de stenger riksvei 3 gjennom Østerdalen. Veien er nå stengt fra Ophus sørfra og Stai Nordfra.

Det er omkjøring for personbilder via fylkesvei 215, fylkesvei 607 og fylkesvei 30 nordover til Tynset og motsatt rute for bilister som kommer nordfra.

Tungtransport må kjøre E6.

- Huset mitt er under vann. Det er over en meter vann i kjelleren, sier Jonas Bajoras (27).

FARE FOR FLOM: Hønefoss er utsatt for store vannmengder i dag. Foto: Scanpix
FARE FOR FLOM: Hønefoss er utsatt for store vannmengder i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Han bor i et hus i Nesbyen med kjæreste, hund og katt. Vannet er nå mellom to til tre meter unna husveggen. Han forteller at han foreløpig ikke har fått beskjed om å evakuere.

- Det er litt dårlig med kjelleren. Vi hadde treningsstudio og sauna i kjelleren. Alt er ødelagt, sier han.

INNTIL HUSVEGGEN: Jonas Bajoras (27) har fått store vannmengder i kjelleren og vannet har krøpet nesten helt opp til husveggen. Han frykter at store verdier er blitt ødelagt i kjelleren. Foto: Privat
INNTIL HUSVEGGEN: Jonas Bajoras (27) har fått store vannmengder i kjelleren og vannet har krøpet nesten helt opp til husveggen. Han frykter at store verdier er blitt ødelagt i kjelleren. Foto: Privat Vis mer

Venter økning i vannivået

Haraldset opplyser at brannvesen er tilgjengelig for å rykke ut hvis det blir verre. Politiet er foreløpig ikke kontaktet i forbindelse med flommen.

- Det er ikke noen fare for liv. Det er ingen stor krise annet enn oversvømmelser. Hvis de utvikler seg, setter vi inn krisestab. Vi har hatt flom mange ganger og har hatt erfaring med det, sier ordføreren.

Store deler av Østlandet er rammet av flom, som allerede har medført materielle skader nord i landsdelen. Men Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kan dessverre lite gjøre for å dempe bekymringen.

- Vi forventer en økning i vannivået i alle vassdragene med sideelver og bekker. Det er en veldig alvorlig situasjon, sier Per Glad, vakthavende hydrolog ved NVE, til Dagbladet torsdag kveld.

Kjøpesenter rammet

På Otta hadde Gudbrandsdalslågen steget så mye at kjøpesenteret Amfi har sett seg nødt til å holde hovedinngangen stengt. Parkeringsplassen ligger allerede under vann, og frykten er at vannet skal flomme inn i senteret.

STENGT: På Otta hadde Gudbrandsdalslågen steget så mye at parkeringsplassen ligger under vann ved kjøpesenteret Amfi. Nå risikerer man at vannet flommer inn hovedinngangen til kjøpesenteret. Foto: Amfi Otta / Facebook
STENGT: På Otta hadde Gudbrandsdalslågen steget så mye at parkeringsplassen ligger under vann ved kjøpesenteret Amfi. Nå risikerer man at vannet flommer inn hovedinngangen til kjøpesenteret. Foto: Amfi Otta / Facebook Vis mer

- Vår hovedinngang er imorgen stengt grunnet store mengder vann, skrev Amfi Otta på Facebook seint i går kveld.

Dagbladet kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media