Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NVE: Senker farenivået fra rødt til gult

Beboerne får flytte hjem i ettermiddag.

DIREKTE: Pressekonferanse på Horgheim om det ustabile fjellpartiet Mannen. NVE til stede. Video: NTB SCanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På bakgrunn av store bevegelser, stor sensitivitet for regn og værvarsel om kraftig regn fredag kveld og natt til lørdag hevet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) farenivået for Veslemannen til rødt.

RAUMA: Det har vært regn og dårlig vær ved Veslemannen i hele natt. Det har vært stor bevegelse på fjellpartiet de siste dagene og sivilforsvaret er i beredskap hele døgnet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RAUMA: Det har vært regn og dårlig vær ved Veslemannen i hele natt. Det har vært stor bevegelse på fjellpartiet de siste dagene og sivilforsvaret er i beredskap hele døgnet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det ble registrert flere mindre skred i området fredag kveld. Politiet evakuerte området under fjellet, og Raumabanen ble stanset.

Lørdag morgen valgte NVE å opprettholde det røde farenivået, men klokka 14 ble farenivået senket til gult.

- Siden i går kveld, hvor bevegelsene startet å øke og vi hadde en kraftig økning underveis, har vi nå sett etter midnatt at bevegelsene er avtagende. Hastigheten i den øvre delen er syv centimeter i døgnet og vi ser en avtagende trend også i nedre del med 3-4 millimeter i døgnet, sier geolog Gudrun Majala i NVE.

Hun forteller at beboerne vil få flytte hjem, og NVE vil fortsette med økt overvåkning.

Markant økning

Dagens første rapport ble levert klokka 10, samtidig med en pressekonferanse om situasjonen i Rauma.

Her kom det fram at NVE valgte å opprettholde rødt farenivå for Veslemannen.

- Vi fikk en markant økning i bevegelse i går kveld, som fortsatte ut mot midnatt. Det er i denne perioden det ble registrert en del steinspranghendelser. Det var stor aktivitet i fjellet, opplyste geolog Majala på pressekonferansen i Rauma kulturhus.

Det har vært store bevegelser fra i går kveld og i natt var oppe i en hastighet på 400 millimeter per døgn. Lørdag formiddagen har aktiviteten avtatt noe. NVE registrerer bevegelser på 12 centimeter i døgnet.

Det har også vært økning i nedre del med en bevegelse på 3-5 millimeter i døgnet.

ILLUSTRASJON: I fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betydelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Video: NTB Scanpix Vis mer

Evakuerte området

Kvart over fem i går valgte politiet å innføre ferdsel- og oppholdsforbud i området.

- Beboerne der oppe er godt forberedte med kommunes tiltak i forkant. Slik at da patruljen kom opp gjaldt det å forsikre seg om at det var evakuert og benytte seg av sivilforsvaret som var tilkalt til å opprettholde vakthold gjennom natta, sa lensmann Roar Hilde.

Han la til at politiet ikke har noe spesielt å melde angående evakueringa.

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, fortalte at han hadde kontakt med dem som bor i området seint i går kveld.

- De var spente og registrerte den voldsomme vinden og nedbøren.

- Jeg hadde også kontakt med noen av dem i morges. Noen av dem har sovet godt, noen av dem har ikke sovet så godt. Det er jo naturlig i en slik situasjon, de har vært spent på hvordan det har utvikla seg over natta, fortsatte Hustad.

Ustabilt fjellparti

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Fjellpartiet reagerer hurtig med økning i bevegelse ved mye nedbør og snøsmelting.

I går informerte NVE om at det hadde kommet 14 millimeter nedbør de siste seks timene, og 21 millimeter det siste døgnet.

NVE gjør radarmålinger på stedet. De har også geologer som kontinuerlig overvåker fjellet, både fra Rauma og fra andre steder.