Tre personer ble evakuert med en gravemaskinsgrabb
 fra en hytte ved Espa i Stange i kveld. Både veier og jernbanelinjer i søndre Hedmark er stengt på grunn av ras og store vannmengder mandag ettermiddag. Toglinjen langs Mjøsa kan bli stengt en god stund fremover.
Foto: Jan Erik Heggelund / SCANPIX
Tre personer ble evakuert med en gravemaskinsgrabb fra en hytte ved Espa i Stange i kveld. Både veier og jernbanelinjer i søndre Hedmark er stengt på grunn av ras og store vannmengder mandag ettermiddag. Toglinjen langs Mjøsa kan bli stengt en god stund fremover. Foto: Jan Erik Heggelund / SCANPIXVis mer

NVE tatt på senga over vannmengdene

Ante mandag fred og ingen fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enorme vannmengder har ført til oversvømmelser, flom og evakuering mange steder.

- Vi trodde aldri at det skulle bli så alvorlig som det ble, sier vakthavende hydrolog Lars-Evan Pettersson i Norges vassdrags- og energidirektorat til NTB.

Han forteller at de ikke vurderte det som nødvendig å sende ut flomvarsel mandag ettermiddag. Tirsdag jobbes det på spreng for å finne ut hvilke prognoser de skal komme med i løpet av dagen.

- Det er ventet mer nedbør fremover, og vi vurderer hvilke prognoser vi skal komme med. Dette er veldig usikkert. Men selv om det kommer mye vann, tror vi ikke vi får den samme alvorlige flomsituasjonen som vi har hatt i Sør-Trøndelag det siste døgnet. Dette gjelder også deler av Nord-Trøndelag og sør i Nordland, sier Pettersson.

Han forteller at elva Gaula i Sør-Trøndelag har vært mest utsatt for de store nedbørsmengdene.

- Her er vannet på vei tilbake, men det vil ta sin tid før det blir overkommelig, sier hydrologen.

Lenger ned i Gaula er det fortsatt tilsig, og vannet kommer til å stige en stund til. I NVE karakteriserer man dette ikke som en uvanlig stor flom.

- Vi kan nok komme opp i et problematisk nivå i Gaula, kanskje på nivå med tiårsflom, sier Pettersson.

I Nea-Nidelvvassdraget er det også veldig stor flom. Her er det tirsdag i ferd med å kulminere med meget stor flom. Litt lenger nord i Stjørdalselva er det også mye vann, men ikke det NVE kaller «veldig stor flom».

(NTB)