NVE advarer: Ekstremvær gir skredfare på Vestlandet nå

Folk oppfordres til å la bilen stå, eller passe godt på i bratt terreng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologisk institutt har i samråd med NVE sendt ut OBS-varsel om ekstremt mye regn på Vestlandet i dag, og «fare for lokale oversvømmelser, små jordskred og/eller flomskred».

På grunn av de store nedbørsmengdene - lokalt opp til 40-60 mm i løpet av seks timer - kan det gå jordskred langs veiene.

- Pass på!, sier NVE

- Vi anbefaler alle å passe på i bratte skråninger langs veien, der det på grunn av intens nedbør kan gå jordskred, og der det er bekker langs veien, sier geolog og vakthavende for jordskred hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Graziella Devoli, til Dagbladet.

Nordlige deler av Hordaland er utsatt, som Bergen, Voss og Vaksdal, og senere i ettermiddag Sogn og Fjordane.

Meteorolog Tone Kristin Taule ved værvarslinga på Vestlandet ber folk som ikke må ut å kjøre i indre og nordlige strøk av Hordaland om å la være, skriver NRK.

- Det er meldt mest nedbør øst for Bergen, i Vaksdal-området og Voss, og etterpå skal det flytte seg til Vik i Sogn og Fjordane i løpet av ettermiddagen, men i Sogn og Fjordane blir det mindre nedbør, sier Graziella Devoli til Dagbladet.

Fra 12 til 18

Jordskredfaren oppstår fordi nedbøren er konsentrert på et lite tidsrom.

- Det verste skal være fra klokka 12 til 18, sier Graziani.

Fordi toppen av ekstremværet nås i løpet av kort tid, er det lite som kan gjøres utover å passe godt på, og ikke krysse farlige strekninger.

- Nå er det for sent å gjøre andre tiltak, men det beste er kanskje at folk passer på i bratt terreng, og der det er løsmasser og kjent at det har gått skred før, er Graziella Devolis råd til bilistene.

Politiet i Hordaland ber folk om å være oppmerksomme på overvann og alt det «vanlige» ved mye nedbør.