KVINNEMYNT: Denne mynten markerer 100-årsjubileet til kvinners stemmerett i Norge. Foto: Norges Bank
KVINNEMYNT: Denne mynten markerer 100-årsjubileet til kvinners stemmerett i Norge. Foto: Norges BankVis mer

Ny 10-krone markerer stemmerettjubileum

100 år siden kvinner fikk stemmerett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank markerer 100-årsjubileet for allmenn stemmerett med en ny 10-krone. Mynten blir utgitt på kvinnedagen 8. mars.

11. juni er det 100 år siden Stortinget vedtok allmenn stemmerett og kvinner fikk muligheten til å delta ved valg på lik linje med menn.

- Dette er en begivenhet vi ønsker å markere, sier Leif Veggum, fungerende direktør i Norges Banks enhet for kontante betalingsmidler.

Han sier jubileumsmotivet på 10-kronemynten symboliserer det langvarige og harde strevet som førte fram til stemmerett for kvinner.

Som forsidemotiv på mynten benyttes kongeportrettet av Harald V slik det har vært brukt på sirkulasjonsmynter med spesialpreg de senere år.

Motivet på myntens bakside er utformet av illustratør og avistegner Siri Dokken. På baksiden står fire kvinneskikkelser med utstrakte armer som gir inntrykk av å øve et press på den andre flaten.

Dokken sier om sitt motiv at demokrati er bevegelse nedenfra og å stemme er å flytte noe i fellesskap, å skape endring, flytte akser og tyngdepunkt.

(NTB)