Ny advokat skylder på skuespiller-venninne

Mener klientene risikerer 20 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COCHABAMBA, BOLIVIA (Dagbladet) : De tre kvinnene som er siktet i kokain-saken i Bolivia møter i dag i retten i Cochabamba. Rettsmøtet kom overraskende tidlig, og det foregikk hektiske forsvarerforberedelser i fengselet i hele formiddag.

Rettsmøtet skal etter planen begynne kl. 21.15 i kveld norsk tid. Dagbladet.no følger saken.

Kvinnene har nå fått seg nye forsvarere, som erstatter de tidligere offentlig utnevnte advokatene.

Den nye advokaten som representerer de to yngste narkosiktede trekker fram den norske skuespilleren og hennes samboer, som har vært i politiets søkelys.

- Dette paret er på flukt fra myndighetene i Bolivia, men vi er overbevist om at de har et ansvar for det som er foregått i denne saken. Det er de som har trukket mine klienter uforskyldt inn i den, sier advokat. Dr. Williams Espinoza Cassia.

Han har praksis både i storbyen Santa Cruz og her i Cochabamba. 21-åringen representeres av en annen advokat.

Strafferamme på 25 år

Advokat Espinoza legger ikke skjul på alvoret i saken.

Ny advokat skylder på skuespiller-venninne

- Maksimumstraffen for narkotikasmugling i Bolivia er 25 års fengsel, sier han.

- Alvoret i saken bestemmes av omstendighetene rundt smuglingen. Denne saken er alvorlig. Men vi vil hevde at mine klienter er svært unge. De kan umulig stå bak et så profesjonelt smuglingsforsøk som i dette tilfellet. Vi ber om at retten og politiet plasserer ansvaret hos de som står bak dette, sier advokat Espinoza.

Håper på løslatelse i kveld

Jentenes forsvarere håper dommeren løslater deres klienter mot meldeplikt inntil saken kommer opp for retten. Det kan ta mange måneder før de tre norske jentenes sak kommer opp.

Bare en tredjedel av alle som soner i San Sebastian-fengselet, der kvinnene sitter, har en dom. Resten sitter uten dom.

De tre kvinnene hevder fortsatt sin uskyld, og mener noen må ha plantet kokainet i bagasjen deres.

- Vi er uskyldige. Vi vet ingenting om hvordan dette er havnet i våre bager, sa 21-åringen til Dagbladet fra kvinnefengselet i går.

- Vi kommer til å kjempe for hennes sak med alle mulige midler. Det er ikke noe som skal være uprøvd. Hun er uskyldig, det er det ingen tvil om. Og det vil komme fram. Alt vil komme for en dag, sa faren til den 18-år gamle siktede til Dagbadet i går.

SKIFTET ADVOKATER: I kveld behandles anken som kan føre til at kvinnene løslates mot meldeplikt. Foto: Arild Vik
SKIFTET ADVOKATER: I kveld behandles anken som kan føre til at kvinnene løslates mot meldeplikt. Foto: Arild Vik Vis mer

Kokainen destruert

De tre jentene ble arrestert på flyplassen i Cochabamba i Bolivia forrige mandag, og i koffertene deres fant politiet flere bager som skal ha inneholdt til sammen 22,5 kilo kokain. Stoffet ble destruert, men politiet mener likevel de har gode beviser i saken.

Den 17 år gamle jenta er tante til den fengslede toåringen, og søster til 21-åringens ekssamboer. Begge jentene, som kommer fra Oslo og Akershus, skal ha vært i Bolivia tidligere. 18-åringen, som er fra sørlandet, har ikke vært i Bolivia før.

21-åringen skal ha jobbet som modell, og jobbet den siste tida på cafe.

Dersom de tre norske jentene blir dømt i Bolivia risikerer de mellom 15 og 20 års fengsel.

Bolivia og Norge er to av 63 land som har ratifisert en avtale om soningsoverføring. Det betyr at kvinnene kan få sone en eventuell dom i Norge. Det er imidlertid ingen automatikk i en slik soningsoverføring.