Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny æra for børsen

Et samlet norsk finansmarked krysset fingrene da børsens nye elektroniske handelssystem endelig ble tatt i bruk i dag. Og nå, noen timer ut i den nye tidsregningen, fungerer alt som det skal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist gang systemet skulle tas i bruk, med offisielle åpning av finansministeren, sviktet teknikken totalt.

- Systemet er på plass, seint men godt, og budsjettet på 91 millioner kroner er ikke overskredet. Vi får ta med oss de gleder vi kan på en slik dag, sa børsstyreleder Ole Lund, vel en time etter åpningen i formiddag.

I dag tok ikke Lund noen sjanser. 20 sekunder før åpningen klokken 10.00 erklærte han lavmælt det nye systemet for åpnet.

Overflødige meglere

Mange har spådd at det nye handelssystemet vil gjøre børsmeglerne overflødige, men det tror ikke børsen. Årsaken er at meglerne ofte opptrer som rådgivere for kundene, spesielt på privatkundemarkedet. Oslo Børs håper å styrke seg på det de er gode til, nemlig handel med norske verdipapirer, spesielt innenfor offshore og shipping. I årene som kommer vil også IT-aksjer ble mer omsatt enn i dag.

Det nye systemet gjør det enklere, og mer effektivt å overvåke handelen på børsen. Skulle det foregå noe ulovlig vil det være lettere å avdekke dette i ettertid. I tillegg vil alle børser i verden og investorer kunne koble seg direkte opp mot systemet, uten å handle gjennom norske meglere.

- Det har vært rettet kritikk mot Oslo Børs, både nasjonalt og internasjonalt, at det er for stor nærhet mellom aktørene i det norske finansmarkedet, sier Ole Lund, leder av børstyret. Han mener denne kritikken nå bør stilne med det nye systemet.

Økt internetthandel

Det nye elektroniske handelssystemet gjør det også enklere, og ikke minst billigere for småinvestorere å handle aksjer over internett. I dag er det kun to aktører i markedet, med omlag 7000 kunder. Dette vil øke enormt i årene framover, og flere andre banker og meglerhus har planer om å selge aksjer over nettet. Utgiftene til megler forsvinner, ettersom aksjekjøperen selv gjør grovarbeiet med å bestille aksjer på internett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media