Ny akevittrekord: 840 000 liter i år

Julematen skyller vi ned med stadig større mengder edle dråper. I år regner Vinmonopolet med en salgsrekord på 840 000 liter akevitt! Stadig mer konjakk finner også veien ned norske struper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år siden 1994 har Polet solgt flere liter av denne nordiske spesialiteten. For tre år siden gikk det «bare» unna 702 000 liter akevitt, så økningen taler for seg.

Og i den søte juletid drikker vi 43 prosent av literne vi får med oss i de små blå posene.

- Matkultur

- Økt bevissthet rundt matkultur, lutefiskens popularitet og det at folk har mer penger, er årsaken til det økte konsumet, tror markedssjef Trond Hellemansen i A/S Vinmonopolet.

Konsumet av konjakk øker enda mer enn for akevitten, men salget fordeler seg jevnere utover året.

I år regner Polet med at 940 000 liter konjakk går unna. Til sammenlikning drakk vi opp 856 000 liter av de franske dråper i hele fjor, og 599 000 liter i hele 1994.

Bedre råd

Flere penger i lommebøkene rundt omkring får en del av æren også for denne økningen. Men også endringen i avgiftsmønsteret forklarer noe, mener Polets markedssjef:

- Prisdifferansen mellom konjakk og brandy har blitt krympet. Det koster mindre for folk å gå over til konjakk, sier markedssjef Hellemansen.

Vi drikker også mer pils.

I fjor ble det konsumert 230 millioner liter alkoholholdig øl i Norge - mot 223 millioner liter året før.

Men hva taper når vi drikker stadig mer akevitt, konjakk og øl? Det er særlig vodka og whisky. Ser man på det totale literkonsumet av brennevin, har salget sunket med 4 prosent. Også sterkøl (juleøl, bokkøl, eksport) vrakes oftere enn før. Men Polet regner likevel med at vi vil få i oss 600 000 liter før året er omme. Og det er nå i desember det skal skje, for vi hadde bare drukket 135 000 liter sterkøl til og med oktober måned.