Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny aksjon mot Langemyhr

Harald Langemyhrs polakker er også på jobb i Stavanger. Der jobber de for mye og tjener for lite, ifølge Arbeidstilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): I all hemmelighet slo Arbeidstilsynet i går til mot Langemyhrs firma, Mester-Glass, i Tønsberg. I en koordinert aksjon dukket tilsynets folk også opp på en byggeplass i Jåttåvågen i Stavanger, like ved fotballklubben Vikings treningsfelt. Der var fire polakker blant arbeiderne som monterer glass på ei boligblokk.

- Arbeiderne fortalte oss at de jobber 57 timer i uka, noe som er for mye. For dette får de bare 23 000 kroner i måneden i lønn. Og de får ikke feriepenger, sier Edvard Rørheim.

Som ansvarlig for Arbeidstilsynets prosjekter mot sosial dumping i Stavanger-området liker han dårlig at noen får en knapp hundrelapp i timen for å utføre fagarbeid.

- Glassarbeidere er ikke med i den allmenne tariffen for bygg, men det betyr ikke at arbeidsgiver kan betale hva han vil. Man skal betale det som er gjengs for den type arbeid, og det disse polakkene får ligger langt under. Det er trist at sånt skjer. Vi ønsker at regjeringens direktiv følges. Folk som jobber i Norge, skal ha norske forhold. Vi ønsker å begrense sosial dumping, sier Rørheim.

Han inspiserte også de tilreisende polakkenes boforhold på en campingplass i nærheten.

- De bor i vanlige campinghytter, basert på turister. Arbeidsgiver får likevel anmerkning for å innkvartere dem for tett. Polakkene ligger to på hvert rom, sier Rørheim.

Det er Selvaag-firmaene Selvaag Bygg og Selvaag Pluss som står bak byggeprosjektet i Jåttåvågen. Den eneste som kan uttale seg om saken, er Olav Selvaag selv, og han var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

Det er imidlertid ikke Selvaag-Bygg som har hyret inn Mester-Glass. Freitag Glass og Fasade har ansvaret for glassarbeidet på prosjektet, og bruker Mester-Glass som underleverandør. De betaler for innkvartering, men lønner ikke arbeiderne direkte.

KRITISERER: På bygget i bakgrunnen jobber fire polakker for rundt 100 kroner timen. Edvard Rørheim i Arbeidstilsynet er kritisk til firmaet, som er eid av Harald Langemyhr i Tønsberg. Foto: Helle Aasand./Dagbladet
KRITISERER: På bygget i bakgrunnen jobber fire polakker for rundt 100 kroner timen. Edvard Rørheim i Arbeidstilsynet er kritisk til firmaet, som er eid av Harald Langemyhr i Tønsberg. Foto: Helle Aasand./Dagbladet Vis mer

- Inntil det motsatte er bevist, velger vi å tro at disse arbeiderne har betingelser som er akseptable etter norsk lov. Etter det jeg kjenner til, har man tatt utgangspunkt i minstelønn for bygningsarbeidere, sier daglig leder Mogens Knudsen.

Han vil be om at Arbeidstilsynet kommer med et raskt utspill i saken.

- Vi vil drive seriøs virksomhet. Får vi en negativ respons fra Arbeidstilsynet, vil vi tilby oss å overta hele ansvaret for arbeiderne og betale dem skikkelig, sier Knudsen, som betaler Mester-Glass 330 kroner for hver time arbeid polakkene utfører.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media