Ny aktivitet ved Kims rakettbase: - Trolig et forsøk på å presse USA

Satellittbilder viser at Nord-Korea kan være i ferd med å forberede en rakettest.

AKTIVITET: Dette satellittbilde, tatt den 22. februar, tyder på ny aktivitet ved rakettbasen Sanumdong i Nord-Korea, hvor det blant annet har blitt utviklet ballistiske missiler. Foto: AP
AKTIVITET: Dette satellittbilde, tatt den 22. februar, tyder på ny aktivitet ved rakettbasen Sanumdong i Nord-Korea, hvor det blant annet har blitt utviklet ballistiske missiler. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Satellittbilder tatt av firmaet DigitalGlobe viser at Nord-Korea kan ha begynt å forberede seg på å skyte opp en rakett bare dager før toppmøtet i Hanoi i Vietnam, mellom statsleder Kim Jong-ung og USAs president Donald Trump.

Bildene viser tegn på aktivitet den 22. februar, på forskningsanlegget Sanumdong utenfor Pyongyang, som er Nord-Koreas primærbase for utvikling av blant annet ballistiske missiler.

- Det er mange indikasjoner på at de forbereder noe. Hvis de faktisk skyter opp en rakett, vil det være et klart signal på at de er misfornøyde med utfallet av toppmøtet. Det kan være en måte å prøve og presse USA til å forhandle på, sier seniorforsker ved NUPI, Henrik Stålhane Hiim til Dagbladet.

Det er ikke klart hva det er de angivelig forbereder seg på skyte opp. Hiim forteller at Nord-Korea kan hevde at det «bare» dreier seg om en romrakett.

- Men uansett er amerikanerne neppe særlig fornøyde med utviklingen. De vil se på en oppskytning som et brudd på det selverklærte løftet om å stoppe slike tester.

- Presidentens vrede

Tidligere i uka ble det kjent at ytterligere satellittbilder tatt den 2. mars også tyder på at Nord-Korea er i ferd med å gjenoppbygge Tongchang-ri-anlegget i Sohae, hvor de har utviklet og testet motorer som bruker flytende brensel til missiler som kan nå USA.

- Dette er virkelig verdt å følge med på, og gjenoppbyggingsarbeidet sender et ganske uhyggelig signal, sier BBC-korrespondent Laura Bicker.

Hun viser til analytikere som mener det er mer sannsynlig at Kim tester Trumps grenser og tålmodighet, enn at han forbereder seg på å teste en ny ballistisk missil.

- Dersom Nord-Korea skulle gå lenger enn å gjenoppbygge en oppskytningsrampe og bryter sitt løfte om full stans i missiltester, vil de risikere å bli møtt med en uforutsigbar amerikansk presidents vrede.

Så seint som i september i fjor signerte Kim Jong-un en avtale om å stenge rakettbasen for godt, etter samtaler med Sør-Koreas president Moon Jae-in.

- Blir svært skuffet

Disse utviklingene kommer i kjølvannet av at et høytstående ønske om en nedrustningsavtale mellom Kim og Trump har «brutt sammen».

Trump uttalte fredag at han ville bli svært skuffet om Pyongyang gjenopptok atomtesting, og dermed endte hans tro på deres «gode» forhold, til tross for at de ikke kom til enighet om en nedrustningsavtale på toppmøtet i Hanoi i Vietnam.

- Jeg vil bli overrasket på en negativ måte om han gjør noe som ikke er etter vår forståelse. Men vi får se hva som skjer, sa han.

- Jeg ville blitt svært skuffet hvis jeg så testing.

Kom ikke til enighet

Natt til torsdag den 28. februar startet de harde forhandlingene mellom de to statslederne på luksushotellet Sofitel Legend Metropole i Hanoi i Vietnam, som hadde møttes til deres andre toppmøte.

Det hvite hus kunne til tross for store forventninger bekrefte samme dag at Trump og Kim ikke kom til enighet om noen avtale, men at møtene dem imellom var «gode og konstruktive.»

- De to lederne diskuterte flere forskjellige måter å nå atomnedrustning og økonomiske konsepter. Ingen avtale ble nådd på dette tidspunktet, men de respektive delegasjonene ser fram til å møtes i framtida, het det i en uttalelse fra pressetalsperson Sarah Sanders.

Trump oppdaterte pressen om uenighetene på en pressekonferanse på hotellet ved 08.15-tida. Ifølge presidenten ønsket Kim Jong-un å få opphevet de mange økonomiske sanksjonene Nord-Korea er underlagt.

- Kim har en målsetting, og vi er mye nærmere enn det vi var for et år siden. Han vil drive atomnedrustning, men vil gjøre tiltak i mindre grad enn oss, sa Trump.

- Vi hadde noen interessante og produktive dager, og det var flere alternativer på bordet, men noen ganger må du bare gå vekk.

Han sa videre at Kim hadde forpliktet seg til å ikke drive testing av atomvåpen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer