Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny alarm om partydop

Partydopet GHB er på full fart inn i ungdomsmiljøene igjen. Siden april er over 20 overdoser registrert i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet politibeslag er godt over fordoblet. Men ingen har hittil i år dødd av det livsfarlige stoffet. På slutten av 1990-tallet eksploderte GHB-bruken i Norge, men siden roet det seg. Nå tyder alt på at partydopet er på full fart inn i det norske markedet igjen.

Halvårsstatistikken fra Kripos viser at GHB-beslagene økte med nær 150 prosent i forhold til i fjor, og 17 av 27 politidistrikter har beslaglagt stoffet siste halvår.

Men antallet overdoser gir det tydeligste signalet om hva som skjer i ungdomsmiljøene. I Oslo er det registrert over 20 overdoser siden april, og også i Bergen rapporteres det om flere overdoser i år. I 2001 og 2002 ble det knapt registrert overdoser på GHB.

«Korker over»

Uteseksjonen ved Rusmiddeletaten i Oslo er alvorlig bekymret for utviklingen. Utelivsteamet i seksjonen har vært på to housefester de siste ukene, hvor til sammen fem personer har tatt GHB-overdoser og blitt brakt til sykehus.

Nå finner Utelivsseksjonen grunn til å slå alarm, men understreker samtidig at GHB bare brukes i visse deler av partymiljøet.

- Det er ikke hvem som helst som bruker GHB, men garvede folk som har brukt en del rusmidler før. Men innenfor dette miljøet ser vi en klar økning det siste halvåret, sier sosialfullmektig Børge Erdal.

De fleste inntar GHB i flytende form, og stoffet fås kjøpt på flasker. Dopet drikkes gjerne i korker, og en dose koster mellom 50 og 150 kroner.

Mange lager GHB hjemme på kjøkkenet, og dette gjør at konsentrasjonen varierer. Dermed blir effekten av stoffet svært uberegnelig, og mange risikerer å «korke over» - som er det vanlige språket når noen tar overdose.

Segner om

Kvalme og hodepine er vanlige bivirkninger av GHB, og små økninger av dosen kan intensivere rusen. Dette kan føre til bevisstløshet og i verste fall pustestans. Overdosen inntreffer plutselig.

- Det farlige ved stoffet er at mange bruker det sammen med alkohol og andre rusmidler. Dette gjør det svært vanskelig å kontrollere rusen, og ved overdose segner folk plutselig om på dansegulvet. Det finnes heller ikke motgift mot GHB - som det for eksempel gjør mot heroin, sier Børge Erdal.

Også sykehusene registrerer at GHB-bruken øker kraftig. Lege Knut Erik Hovda ved akuttmedisinsk avdeling på Ullevål universitetssykehus fører oversikt over alle som behandles for forgiftning ved sykehus i Oslo.

Uten å ha full oversikt anslår han antallet GHB-overdoser til over 20 siden april. Og det kan faktisk være enda flere - ettersom innrapporteringen kan være forsinket.

- Det virker som om bruken har tatt seg opp, og pasientene sier også at det er mye GHB på markedet. Vi får inn flere GHB-overdoser enn ecstasy og amfetamin, sier Hovda.

Rar dagen derpå

Han forteller at det vanligste er å bruke stoffet for å roe seg ned etter å ha tatt ecstasy og amfetamin. Hovdas inntrykk er at GHB er særlig vanlig i partydopmiljøet og blant kroppsbyggere. De fleste som blir kjørt til sykehus er unge mennesker i 20-åra.

Sykehuslegen opplyser at folk som har tatt overdoser, ofte reagerer særegent dagen derpå.

- Det vanlige er at pasientene bråvåkner. Deretter blir de gjerne aggressive og urolige, og stikker fra sykehuset så fort de får sjansen, sier han.