Refser Inga Marte Thorkildsen:

Ny allianse:
- Uholdbart

Rødt går sammen med Høyre for å behandle saken om Clemens Saers på nytt. Partiene mener avgått skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) informerte bystyret så dårlig at saken kan ha fått feil utfall.

- NY INFORMASJON: Tidligere byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) fortalte bystyret at Oslo kommune hadde forsøkt å komme til en minnelig løsning med Clemens Saers. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
- NY INFORMASJON: Tidligere byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) fortalte bystyret at Oslo kommune hadde forsøkt å komme til en minnelig løsning med Clemens Saers. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

Høyre og Rødt går nå sammen for å sikre en ny behandling av Clemens Saers-saken i Oslo bystyre.

Høyre mener at tidligere skolebyråd Inga Marte Thorkildsen ga mangelfull informasjon da saken var oppe, og at dette bidro til feil utfall.

- Vi vedtok saken med mangelfull informasjon, og det er helt uholdbart, sier Mehmet Kaan Inan (H) til Dagbladet.

Dagbladet omtalte nylig opplysningene Thorkildsen ga bystyret da det ble fremmet forslag om å gi en unnskyldning til den voldsutsatte læreren Clemens Saers. Thorkildsen fortalte bystyret at man hadde forsøkt å komme til en «minnelig løsning» med Saers, men at han hadde avvist den.

Tilbudet: - Skambud

I forrige uke kunne Dagbladet fortelle hva den minnelige løsningen besto i: 150 000 kroner på en advokatregning på 1,7 millioner, samt seks måneders etterlønn uten arbeidsplikt.

I tillegg ville kommunen at Saers skulle slutte i lærerjobben. Saers har stevnet kommunen for retten, men har tapt i tingretten og lagmannsretten. Anken til Høyesterett ble avvist.

- Det var et skambud, og slett ingen minnelig løsning. Inga Marte Thorkildsen ga bystyret helt feil inntrykk av saken, og vi stolte på hennes opplysninger. Det gjorde at saken ble for dårlig behandlet. Jeg forstår veldig godt hvorfor Clemens Saers takket nei til kommunens tilbud, sier Kaan Inan videre.

Han omtaler situasjonen som alvorlig.

- At både Høyre og Rødt krever ny behandling, understreker hvor alvorlig saken er. Inga Marte Thorkildsen ga i praksis en garanti til bystyret om at Clemens Saers hadde fått et rimelig tilbud, at man forsøkte alt for å bistå en mann i en krise. Men så viste det seg å ikke være tilfellet. Nå skal vi gå gjennom all informasjon og gi saken den behandlingen den fortjener.

Rødt-Eivor: - Oppsiktsvekkende

Rødts Eivor Evenrud sier at hun har merket seg sakene i Dagbladet og andre medier de siste dagene.

Da Høyre-Mehmet tok kontakt var hun ikke i tvil om at Clemens Saers-saken må behandles på nytt.

- Det er sjelden Høyre og Rødt finner sammen, men her er vi helt enige. I svaret på de skriftlige spørsmålene til Mehmet framkommer det nye opplysninger. Vi får opprettet en sak 17. november og oversender den til bystyret for behandling, sier Evenrud til Dagbladet.

Stemte mot

Rødt stemte mot å gi Saers større bistand fra kommunens side da saken var oppe i bystyret i mai 2020. Evenrud er ikke sikker på at de nye opplysningene ville endret stemmegivningen den gang.

- Da var saken i rettssystemet og det er ikke gitt at vi ville grepet inn, sier Evenrud, som også reagerer på beklagelsen Saers ble presentert.

- Jeg har sett beklagelsen som ble gitt. Det er ikke en beklagelse jeg ville ha satt pris på. Jeg synes også det er oppsiktsvekkende at tilbudet faktisk var å slutte og miste arbeidsforholdet.

STØTTER NY RUNDE: Eivor Evenrud i Rødt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STØTTER NY RUNDE: Eivor Evenrud i Rødt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Det meste har gått feil i denne saken, er Eivor Evenruds dom.

- Jeg kunne ønske at den nye byråden eller byrådslederen gikk inn og ryddet opp i denne saken. Vi er uenig med Rødt i ganske mye politisk, men her er det en sak som handler om rettferdighet og trygghet for lærerne på jobb i Oslo-skolen, legger Kaan Inan i Høyre til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer