Ny Altinn-tabbe: Eirik fikk opp fremmed navn og personnummer

- Dette skal selvsagt ikke skje, svarer Altinn. Flere rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld skulle Eirik Rønjum sjekke skatteoppgjøret på Altinn.

Det fikk han ikke til.

I stedet kom det opp et navn på en fremmed.

Provosert - Jeg kjenner ham ikke i det hele tatt, sier en oppgitt Eirik Rønjum til Dagbladet.

- Det er veldig provoserende. Altinn har fått så mye penger, og når man logger på en statlig tjeneste så forventer man at den skal være sikker, sier Rønjum.

Han legger til at han raskt logget ut, ettersom han ikke fikk tilgang på sitt eget skatteoppgjør. Men sier han hadde tilgang til informasjon om den fremmede personen.

Gjelder flere Kommunikasjonsdirektør i Brønnøysundregistrene, Mette Siri Brønmo, bekrefter til Dagbladet at det har vært trøbbel i dag.

- Vi har fått beskjed om at det er noen som har fått denne feilen. Vi undersøker saken nå for å få klarhet i hva det dreier seg om.

- Vet dere hvor mange dette gjelder?

- Nei, det gjør vi ikke.

- Vet dere om dette har gått spesielt utover én person, slik som i fjor?

- Nei, det undersøker vi nå. Dette skal selvsagt ikke skje.

- Kan man stole på dette systemet nå, etter feil på feil?

- Vi har vært veldig godt forberedt nå, det har vært mange tekniske tiltak siden forrige gang dette skjedde og mye sikkerhetstesting. Og så må vi få undersøkt hva dette er for noe, sier Brønmo.

Hun forteller at hun ble gjort oppmerksom på feilen rundt 23 i kveld.

Onsdag formiddag skriver Altinn i en pressemelding at feilen er oppdaget, og at serveren som var problemet er isolert. Ifølge Altinn kom brukerne inn på en fremmed persons Altinn-konto, men hadde ikke mulighet til å se eller endre skatteopplysninger.

Refset av Riksrevisjonen En enorm pågang på altinn.no i 2012 førte til at siden ble tatt ned.

I årsrapporten til Riksrevisjonen framstilles Altinn som selvtilfredse og handlingslammede.

«Riksrevisjonen anser det som svært alvorlig at det nå er skapt usikkerhet om Altinn-løsningen kan takle de volumene som særlig arbeids- og velferdsetaten har bruk for, noe som var en forutsetning for Altinn.», heter det i rapporten.
På denne tida i fjor ble det oppdaget en massiv feil hos Altinn, som førte til at svært mange nordmenn fikk tilgang til skatteopplysninger om Oslo-borgeren Kenneth.

Bekymret offer Dagbladet har snakket med mannen som ble rammet av feilen.

- Det går ikke an at det skal være slik. Da må vi gå tilbake på gamlemåten igjen, sier Terje, som ber om å ikke få hele navnet i avisa.

- Dette er ikke informasjon som jeg er interessert i å utlevere. Jeg er ikke så redd for at folk skal se hva jeg tjener, men jeg er redd for at folk skal kunne misbruke mitt private personnummer, sier han.

Terje forteller at da han logget seg inn i dag, så alt ut til å være som det skulle.