Tap av regnskog:

Ny analyse: «Kan være nærmere bristepunktet»

Global Forest Watch tegner i sin årlige analyse et dystert bilde av situasjonen i Amazonasregnskogen. Likevel er det noen lyspunkter.

TAPET FORTSETTER Å ØKE: Brasil var i 2021 landet som mistet desidert mest primærskog, med 40 prosent av det totale tapet på verdensbasis. Bildet, tatt i september 2021, viser røyk som stammer fra en ulovlig påsatt brann i Amazonasregnskogen. Foto: MAURO PIMENTEL / AFP)
TAPET FORTSETTER Å ØKE: Brasil var i 2021 landet som mistet desidert mest primærskog, med 40 prosent av det totale tapet på verdensbasis. Bildet, tatt i september 2021, viser røyk som stammer fra en ulovlig påsatt brann i Amazonasregnskogen. Foto: MAURO PIMENTEL / AFP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2021 mistet verden tropisk regnskog tilsvarende ti fotballbaner i minuttet.

Det er én av konklusjonene i den nye analysen til Global Forest Watch (GFW), som publiseres torsdag.

Forskerne er særlig bekymret for Amazonasregnskogen i Brasil, der skogtapet - i likhet med de siste åra - fortsetter å øke.

«Tap av primærskog (intakt regnskog, journ.anm.) i Brasil er særlig bekymringsfullt, fordi ny forskning viser at Amazonasregnskogen er i ferd med å miste sin motstandskraft, og kan være nærmere et bristepunkt enn først antatt», skriver de.

Med motstandskraft menes regnskogens evne til å opprettholde et eget klimasystem. Det er dette systemet som sørger for at skogen tar opp vann, som deretter fordamper og skaper lokalt nedbør.

- Når mer og mer av den tropiske regnskogen forsvinner og blir stykket opp, svekkes denne dynamikken. Da kan det rett og slett bli tørrere i Amazonas-regionen, og området vil gå over til å bli mer savanneliknende, forklarer Karine Hertzberg, seniorrådgiver for klima- og skoginitiativet i Klima- og miljødepartementet (KLD), overfor Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer