Andrew Cuomo

Ny anklage om trakassering

New York-guvernør Andrew Cuomo anklages for seksuell trakassering av to tidligere assistenter. Nå krever New York-ordfører Bill de Blasio en uavhengig etterforskning

ANKLAGES: New York-guvernør Andrew Cuomo anklages for seksuell trakassering av en tidligere assistent. Foto: NTB / AP Photo / Mary Altaffer
ANKLAGES: New York-guvernør Andrew Cuomo anklages for seksuell trakassering av en tidligere assistent. Foto: NTB / AP Photo / Mary Altaffer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): I en rekke Twitter-meldinger i desember ble New York-guvernør Andrew Cuomo anklaget for seksuell trakassering av en tidligere assistent.

Seint lørdag kveld lokal tid sprakk nyheten om at også én annen tidligere assistent nå kommer med anklager mot den hardt pressede guvernøren.

Charlotte Bennett (25) var assistent og helserådgiver for Cuomo (63) fram til hun gikk av i november. Nå forteller hun til New York Times at hun følte seg trakassert av Cuomo i fjor vår mens delstaten var episenteret for coronapandemien.

- Fryktelig ubehagelig

Hun sier til avisa at den verste episoden skjedde 5. juni da hun var alene med guvernøren på et kontor. Hun hevder at Cuomo da stilte henne en rekke personlige spørsmål - blant annet om hun syntes aldersforskjell spilte en rolle i romantiske forhold. Han skal også ha sagt at han var åpen til å ha et forhold til kvinner i 20-åra. Bennett tolket situasjonen som at Cuomo tydelig hintet om å innlede et seksuelt forhold.

- Jeg forstod at guvernøren ønsket å ligge med meg. Det føltes fryktelig ubehagelig og skremmende. Jeg lurte på hvordan jeg skulle komme meg ut av det og antok at jeg ville miste jobben, sier Bennett til avisa.

Hun fortalte om hendelsen til Cuomos stabsjef, Jill DesRosiers mindre enn ei uke seinere og ble overført til en annen rolle med et kontor langt unna Cuomo.

- Aldri en intensjon

Cuomo på sin side avviser dette og sier han trodde han hadde opptrådt som en mentor for Bennett.

- Jeg gjorde aldri framstøt mot frøken Bennett, og jeg hadde aldri en intensjon om å opptre på noen måte som var upassende, sier Cuomo.

Han sier også at han nå har bedt om en uavhengig granskning av situasjonen.

Tidligere anklage

Anklagene fra Bennett kommer mot en guvernør som allerede er under hardt press med også en annen anklage om seksuell trakassering.

Lindsay Boylan, som jobbet som assistent i Cuomo-administrasjonen fra 2015 til 2018, hevder at Cuomo seksuelt trakasserte henne i årevis.

- Jeg kunne aldri vite hva som kunne komme. Ville jeg bli grillet for arbeidet mitt (som var veldig godt) eller trakassert for utseende mitt. Eller ville det bli begge deler i samme samtale? Det var på den måten i årevis, skrev hun på Twitter.

Avviser anklager

Onsdag utdypet den tidligere assistenten anklagene i et innlegg med navn «Min historie om å jobbe med guvernør Cuomo». Hun innleder innlegget med å fortelle om hvordan Cuomo skal ha spurt henne om å spille klespoker under en flytur i 2017.

Hun mener at Cuomo skapte en kultur der «seksuell trakassering og mobbing var så gjennomgående at det ikke bare blir tolerert, men forventet».

- Hans upassende oppførsel overfor kvinner var en bekreftelse på at han likte deg, at du gjorde noe riktig, skriver hun.

Cuomo pressetalsperson Caitlin Girouard har imidlertid avvist anklagene. Hun har uttalt at «det er ingen sannhet i dem».

- Som vi har sagt tidligere er Boylans påstander om upassende oppførsel rett og slett falske, heter det i en uttalelse fra administrasjonen onsdag.

- Nedverdigende

Trakasseringsanklagene fra Boylan kom i kjølvannet av at flere medier meldte i desember at Cuomo ble vurdert for jobben som justisminister i president Joe Bidens nye administrasjon.

- Jeg er forpliktet til å fortelle historien min fordi ingen kvinner skal føle seg tvunget til å skjule sine opplevelser av trusler, trakassering og ydmykelse på arbeidsplassen, skriver hun.

I innlegget hevder hun blant annet at hun ble fortalt at hun likner på Lisa Sheilds, som angivelig var guvernørens ekskjæreste. Hun ble fortalt at hun var «den søsteren som ser best ut».

- Guvernøren kalte meg Lisa foran kollegaer. Det var nedverdigende, skriver Boylan.

Hun hevder også at Cuomo trakasserte andre kvinnelige ansatte, blant annet gjennom nedsettende kommentarer om vekten deres.

- Virkelig urovekkende

Nå ber New York-ordfører Bill de Blasio om en uavhengig etterforskning av anklagene mot guvernøren i New York, Andrew Cuomo, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ordfører de Blasio omtaler Boylans påstander som «virkelig urovekkende», og mener de må etterforskes.

- Når en kvinne står fram med slike spesifikke anklager må de tas på alvor. Vi trenger en grundig og uavhengig etterforskning. Jeg understreker - uavhengig, sier ordføreren ifølge nyhetsbyrået.

ETT MINUTTS STILLHET: USA har passert 500 000 coronadødsfall, så i natt natt ble det holdt en minnemarkering. Video: AP / NTB. Foto: Evan Vucci / AP. Vis mer

Vil frata krisefullmakter

I tillegg til den anklagene om seksuell trakassering, blir Cuomo også anklaget for å ha holdt tilbake informasjon om New Yorks coronadødsfall.

Det er demokratiske partifeller av ham i delstatssenatet som vil frata Cuomo flere av krisefullmaktene han ble gitt under pandemien, skriver New York Times.

Bakgrunnen er at mer enn 9000 pasienter med coronavirus ble sendt fra sykehus til sykehjem før de var friskmeldt under starten av pandemien, mer enn 40 prosent flere enn det delstatens helsedepartement tidligere har oppgitt, skriver NTB.

I tillegg har Cuomo måttet vedgå at antallet sykehjemsboere i delstaten som har dødd med covid-19, er nesten dobbelt så høyt som tidligere oppgitt.

Delstatssenatet kan holde avstemning om tiltakene allerede neste uke, ifølge New York Times. Samtidig har FBI og en føderal statsadvokat i New York åpnet gransking av Cuomo-administrasjonens håndtering av sykehjemmene under pandemien, får avisa opplyst av tre kilder.

Det er uklart om granskningen retter seg mot Cuomo eller eventuelt andre enkeltpersoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer