Ny «antisemittisme»

Er det antisemittisme å kritisere Israel? Er det jødehat som får 59 prosent av EU-innbyggerne til å vurdere Israel som den største trusselen mot verdensfreden?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

7500 INNBYGGERE

i 15 EU-land ble i en meningsmåling bedt om å vurdere hvilke land de så som en fare for verdensfreden. 59 prosent svarte Israel, 53 prosent svarte USA, Iran og Nord-Korea. Målingen, som var bestilt av EU-kommisjonen, ble offentliggjort i forrige uke og førte til et ramaskrik blant israelere og en del jødiske organisasjoner.

- Dette er antisemittisk hjernevask, raste den tidligere Sovjet-dissidenten Natan Sharanskij, nå israelsk statsborger og minister i Ariel Sharons regjering. Sharanskij hevdet at Europa ikke kan forstå forskjellen mellom «det gode og det onde». «Akkurat som i tidligere tider da jødene ble ansett for å være djevelen og ansvarlig for alle verdens misgjerninger, gir verden i dag Israel skylda for alle verdens problemer,» sa den israelske ministeren. Simon Wiesenthal-senteret fulgte opp og hevdet at «antisemittisme er dypt rotfestet i det europeiske samfunnet».

KRITIKKEN MOT EU

var så sterk at EU-kommisjonens leder Romano Prodi måtte gå kanossagang. Han beklaget meningsmålingens resultat overfor israelerne og skyldte på «en forutinntatthet som må fordømmes på det sterkeste». Nå skal jødiske organisasjoner i USA arrangere et seminar i EU-hovedstaden Brussel for å sette tingene på plass.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer