Ny «antisemittisme»

Er det antisemittisme å kritisere Israel? Er det jødehat som får 59 prosent av EU-innbyggerne til å vurdere Israel som den største trusselen mot verdensfreden?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

7500 INNBYGGERE

i 15 EU-land ble i en meningsmåling bedt om å vurdere hvilke land de så som en fare for verdensfreden. 59 prosent svarte Israel, 53 prosent svarte USA, Iran og Nord-Korea. Målingen, som var bestilt av EU-kommisjonen, ble offentliggjort i forrige uke og førte til et ramaskrik blant israelere og en del jødiske organisasjoner.

- Dette er antisemittisk hjernevask, raste den tidligere Sovjet-dissidenten Natan Sharanskij, nå israelsk statsborger og minister i Ariel Sharons regjering. Sharanskij hevdet at Europa ikke kan forstå forskjellen mellom «det gode og det onde». «Akkurat som i tidligere tider da jødene ble ansett for å være djevelen og ansvarlig for alle verdens misgjerninger, gir verden i dag Israel skylda for alle verdens problemer,» sa den israelske ministeren. Simon Wiesenthal-senteret fulgte opp og hevdet at «antisemittisme er dypt rotfestet i det europeiske samfunnet».

KRITIKKEN MOT EU

var så sterk at EU-kommisjonens leder Romano Prodi måtte gå kanossagang. Han beklaget meningsmålingens resultat overfor israelerne og skyldte på «en forutinntatthet som må fordømmes på det sterkeste». Nå skal jødiske organisasjoner i USA arrangere et seminar i EU-hovedstaden Brussel for å sette tingene på plass.

Reaksjonene på meningsmålingen føyer seg inn i et mønster vi har sett ganske klart den siste tida. Altfor ofte blir kritikk av Israel satt i sammenheng med antisemittisme. En ny bølge av jødehat er på vei, blir det advart.

DET FORFALSKEDE

skriftet «Sions vises protokoller», som hevdet at jødene hadde en hemmelig plan om verdensherredømme, var et utslag av antisemittisme. Jødehat har vært et stort problem opp igjennom historien, sist i Tyskland for en måned siden. Der kalte den kristelig-demokratiske politikeren Martin Hohmann jødene «et folk av gjerningsmenn», medskyldige i at millioner av mennesker ble drept i Sovjetunionen under bolsjevismen. En general som seinere støttet Hohmann, har fått sparken i det tyske forsvaret.

Men kritikk av Israel har i de aller fleste tilfeller ingenting med jødehat å gjøre. Er det antisemittisme å kritisere at israelske soldater likviderer militante palestinere? Er det antisemittisme å peke på at israelerne bryter internasjonale konvensjoner gjennom sin brutale framferd i Gaza og på Vestbredden? Dette dreier seg om politikk og ikke om etnisk hat. Mange mennesker både i Europa og resten av verden reagerer også på at Israel slipper unna sanksjoner når de ikke retter seg etter FN-resolusjoner, mens land som Irak blir invadert.

USA ER PÅ PLASSEN

etter Israel i EU-meningsmålingen. Det viser at mange europeere er bekymret både over amerikansk og israelsk politikk i Midtøsten. At Israel er en atomvåpenmakt med minst to hundre atomstridshoder, gjør ikke denne bekymringen mindre. Israels atomvåpen er også en medvirkende årsak til militær opprustning på arabisk og iransk side i Midtøsten.

Israel-kritikk i araberverdenen blir også ofte plassert under merkelappen antisemittisme. «Hvordan jeg kan være antisemitt? Da må jeg jo være mot meg sjøl,» sa en palestiner til meg for noen år siden. Han hadde et poeng. Som jødene er araberne et semittisk folk. Begrepet antisemittisme kan ikke brukes i tide og utide. Det er heller ikke riktig å beskylde arabere en bloc for å være jødehatere selv om de er imot den israelske staten.

Det er ikke mange åra siden serberne var Europas prügelknabe. Årsaken var selvfølgelig krigene på Balkan på 1990-tallet. Men kritikken av serberne var like lite etnisk rotfestet som kritikken av Israel er det.

PÅ GRUNN AV HOLOCAUST

og omstendighetene som førte til opprettelsen av staten Israel i 1948, har dette lille landet ofte blitt sett på som noe egenartet. Fra mange israeleres side har det vært et mål å bli behandlet som hvilken som helst nasjon i verden. Det er slik det bør være, men da må landet også regne med å få kritikk i bøtter og spann når dets soldater gjør tusenvis av palestinere i Gaza hjemløse. Det er heller ikke noe rart at folk flest setter et annet og mer anstendig mål på et land som kaller seg demokratisk enn det man gjør på en diktaturstat i det samme turbulente område av verden. Men er man antisemitt av den grunn?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer