Ny app hindrer for nære familiære hyggestunder

Islendingene får iallfall oppmerksomhet ute i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folk flest har fordommer om folk flest, og særlig om folk fra andre land. Den knøttlille øystaten Island er selvsagt blant nasjonene med et folkeslag som omverdenen liker å gjøre narr av.

Kanskje ikke så rart, med 320 000 innbyggere på en plass der ingen skulle tro at noen ville bo. Men for oss nordmenn, som jo er ganske nære slektninger av disse rare islendingene, er det kanskje litt flaut å se hva landet nå gjør for å få oppmerksomhet.

For etter år med en økonomisk kollaps selv grekere og italienere lot seg imponere av, og en vulkan som spyr ut aske og ødelegger ferieturer verden over med ujevne mellomrom, har islendingene forlatt vikingtida og beveget seg inn i den digitale tidsalder:

Med en utradisjonell familieapp skaper Island igjen overskrifter. Appen skal sørge for at du ikke går for langt med et familiemedlem du ikke ante at du hadde.

Ja, du leste rett. Islands nyeste bidrag i den teknologiske jungelen er appen IslendingaAppi SES. Bruker du den kan du som islending være sikker på at familien ikke får hakeslepp når de hører om ditt siste eventyr.

Med bare så vidt 300 000 innbyggere er det nærliggende å tro at islendinger flest er litt mer i slekt enn oss som bor i den store verden. Men at problemet er så stort at man trenger en egen app for å løse det, det skaper overskrifter.

- Kunne blitt reddet - Det er søtt, skriver Huffington Post om appen, som baserer seg på en offentlig tilgjengelig liste over 720 000 personer som er født på Island en eller annen gang i historien.

Brukerne kan rett og slett støte telefonene inn i hverandre, og få opp en advarsel dersom det viser seg å være et familiemedlem du har støtt på.

- Den hjelper unge islendinger til å sjekke om de flørter med kusina si før de gjør en potensielt pinlig tabbe, skriver Huffington Post.

Flere brukere i Google Play kommer med til dels humoristiske anmeldelser.

- Hvis jeg hadde hatt denne appen i fjor hadde jeg nok ikke dratt hjem med kusina mi, skriver en.

Vant 1 million Flere medier har omtalt den nye appen. PCmag.com skriver at appen bidrar til å hindre flaue familiefester, mens Digital Trends har snakket med ekspertene bak appen.

- Vi er ikke sikre på om andre land har like interessante, sammenblandede blodlinjer som oss, men vi er ganske sikre på at den islandske gendatabasen er unik fordi den er så fullstendig, opplyser Sad Engineer Studios til Digital Trends.

Selskapet var blant flere som leverte forslag til hva lista over de 720 000 islendingene kunne brukes til. Familieappen gikk av med førsteplassen og vant 1 million islandske kroner.

Det er rundt 55 000 kroner. Alt er litt mindre på Island.