Ny arbeidsturnus: 3+3

I Sverige har tre dager på og tre dager av blitt en suksess. - På full fart til Norge, tror professor Bjørg Aase Sørensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Sverige har sykefraværet falt dramatisk etter at flere arbeidsplasser har innført den nye turnusordningen. Det er spesielt i eldresektoren modellen har blitt utprøvd.

Arbeiderne slipper dermed unna den fjerde og femte arbeidsdagen i uka, som av mange oppfattes som slitsomme og utmattende, skriver Dagsavisen.

Det er først å fremst i yrker med helgearbeid modellen er aktuell. Man jobber en halvtime mer om dagen, men i løpet av et år slipper arbeidstakerne unna med 180 dager mot gjeldende 225 dager.

- Interessant

Også danskene har fått øynene opp for ordningen og professor Bjørg Aase Sørensen ved Arbeidsforskningsinstituttet har registrert at norske bedrifter også er interessert i modellen.

- Det vil være veldig interessant å prøve ut denne ordningen i virksomheter som har behov for omorganisering, sier hun til Dagsavisen.

Sørensen tror ikke dette vil bli en universalmetode, men finner den så interessant at hun vil legge fram modellen under en konferanse om inkluderende arbeidsliv i mai.