Ny arrestasjon i Orderud-saken

En mann fra Molde er arrestert og siktet for våpenheleri. Det kan være mannen som solgte våpnene som ble brukt i trippel-drapet i Orderud-saken politiet nå har tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiinspektør Gro Smogeli ved Romsdal politidistrikt bekrefter overfor NTB at saken har tilknytning til Orderud-saken. Arrestasjonen skjer på dagen ett år etter at Anne Orderud Paust, forsvarministerens personlige sekretær, oppdaget sprengstoff under bilen sin.

Mannen ble pågrepet i sin bopel natt til torsdag og at han har sittet i avhør på politistasjonen i Molde hele dagen. Avhørene fortsetter fredag, da det også kan bli aktuelt å framstille ham for varetektsfengsling.

- Pågripelsen av mannen skjedde helt uten dramatikk, sier Smogeli. Det skal heller ikke være andre mistenkte i denne helerisaken. Politiet vil ikke si noe konkret om hva som har kommet ut av avhørene, og om de også vet hvem våpentyvene er. Det er også fullstendig taushet omkring hva politiet vet om hvem de aktuelle våpnene ble solgt til.

Våpentyveri

Det ble allerede tidlig etter trippeldrapet i Orderud-saken klart at de aktuelle våpnene var stjålet fra en pistolklubb på Hjelset et par mil øst for Molde sentrum. Ifølge Smogeli har det etter dette vært arbeidet med å komme til bunns i denne saken, og ulike opplysninger har ledet til arrestasjonen av mannen som politiet nå har siktet, og som de mener det er skjellig grunn til mistanke mot.

Smogeli vil ikke si noe om forbindelseslinjen til Orderud-saken ut over at det er en forbindelse, og at mannen er siktet for heleri av mer enn ett våpen.

Det er ikke oppnevnt forsvarer for mannen, og han hadde ikke advokat til stede under avhørene torsdag.

- Vi forholdt ham retten til å ha advokat til stede. Han uttrykte ikke noe ønske om det, sier politiinspektør Gro Smogeli.

Våpen-tyveri

Kristin Kirkemo har i avhør forklart at hun ga to våpen til til sin halvsøster Veronica og hennes mann Per Kristian Orderud i et familieselskap lille julaften i fjor. Hjemme hos Kristin Kirkemos tidligere samboer, Lars Grønnerød, har politiet funnet et ladet pistolmagasin. Magasinet hadde en defekt som ga spesielle riper i i hylsene. Tilsvarende hylser ble funnet på åstedet for trippeldrapet.

Politiet mener det er to ulike våpen, en 22 kaliber pistol og en 38 kaliber revolver som ble brukt under drapene i Sørumsand, og at hylsene som ble funnet på drapsstedet må ha passert gjennom magasinet som ble funnet hjemme hos Lars Grønnerød.

(NTB)
NB! Ny og utfyllende artikkel fra Dagbladets egne medarbeidere følger ved 06-tida!

BEKREFTER: Politiet i Molde har arrestert og siktet en mann fra byen for våpenheleri. Arrestasjonen kan knyttes til Orderud-saken, bekrefter politiinspektør Gro Smogeli ved Romsdal politidistrikt.