Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny arrestasjon i terrorsaken

Politiet i London raidet internettkaféer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det britiske politiet har arrestert en ny mistenkt, den første arrestasjonen siden 24 personer ble arrestert sist torsdag.


Den mistenkte ble arrestert rundt klokka tolv i går formiddag i Thames Valley rett vest for London, opplyser politiet i London. Ingen detaljer er kjent, hverken kjønn, alder eller identitet, skriver
AP.

I dag må imidlertid politiet komme opp med flere bevis og argumenter i saken for å overbevise dommeren om å få lov til å fortsette avhørene av de 23 som allerede er arrestert, mistenkt for å ha planlagt å sprenge flere fly i lufta på vei over Atlanterhavet til USA.

Terrorloven - 2006 Terrorism Act - gir politiet lov til å holde terrormistenkte i varetekt i opptil 28 dager, men politiet må ha grunn til mistanke. Høringen i dag holdes bak lukkede dører.

Konfiskerte datamaskiner

To internettkaféer i samme område ble i går gjennomsøkt av politiet. Kaféene skal ligge nær hjemmene til flere av de mistenkte i flyterrorsaken, i nabolaget Slough, som er rett ved High Wycombe, der flere av de mistenkte ble arrestert torsdag.

- Politiet sier de har overvåket oss i flere uker allerede, sier Nargis Janjua, som eier One World Internet Cafe, der politiet konfiskerte 25 datamaskiner.

Hun kan ikke forstå hvorfor politiet mener kaféen hennes er mistenkelig.

OVERVÅKES: Områdene rundt High Wycombe, der en rekke av de mistenkte ble arrestert sist uke, er gjenstand for streng politiovervåking. I går ble internettkaféer raidet og en person arrestert. Foto: Scanpix
OVERVÅKES: Områdene rundt High Wycombe, der en rekke av de mistenkte ble arrestert sist uke, er gjenstand for streng politiovervåking. I går ble internettkaféer raidet og en person arrestert. Foto: Scanpix Vis mer

Politiet beroliger imidlertid innbyggerne i området, og sier de har økt sin tilstedeværelse der.

- Det er ingen etterretningsinformasjon som tyder på at det er en spesielt stor terrortrussel mot noen i dette området, sier Brian Langston i Thames Valley-politiet.

Pakistan vil utlevere

Én av de hovedmistenkte i saken, Rashid Rauf, sitter i varetekt i Pakistan. Han er imidlertid britisk statsborger og vil sannsynligvis bli utlevert til Storbritannia, ifølge pakistanske myndigheter.

Rauf skal være en nøkkelspiller i flyterrorplanene og skal ha forbindelser til al Qaida, mener politiet.

En embetsmann i innenriksdepartementet tror Rauf vil bli sendt tilbake i løpet av få dager, og sier britene vil be om å få flere britiske statsborgere utlevert. Også Raufs bror, Tayib Rauf, er arrestert i saken.

Felles EU-strategi

På flyplassene i Storbritannia blir sikkerheten stadig mindre streng. Passasjerer får lov til å ta med seg en liten bag, og mobiltelefoner, bærbare datamaskiner og annet elektronisk utstyr er igjen tillatt. Fortsatt er det forbudt å ta med seg væske, som hårgele, tannkrem, drikkevarer o.l.

image: Ny arrestasjon i terrorsaken

Liknende forbud har blitt innført i en rekke EU-land. I formiddag vil britenes innenriksminister John Reid holde et møte med en rekke EU-kolleger for å informere dem om terrortrusselen og etterforskningen.

På møtet vil det også bli diskutert å styrke EUs felles tiltak mot terrorisme. EU-kommisjonen ønsker å endre reglene om nasjonalt veto i saker om kriminal- og sikkerhetspolitikk, fordi de mener dette vil styrke EU i kampen mot terrorisme.

MISTENKT: Dette bildet tatt fra en video skal vise den terrormistenkte Tayib Rauf. Videoen er publisert av en butikkeier som kjenner Rauf, og hevder han er en rolig og fredelig mann. Politiet vil ikke kommentere bildene.
BRIEFER EU: Storbritannias innenriksminister John Reid møter i dag en rekke kolleger fra EU for å informere dem om terroretterforskninen, og diskutere felles EU-tiltak.