OPPTØYER:  Støttespillere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra har demonstrert mot den sittende regjeringen i flere uker, men tidligere i dag avsluttet de demonstrasjonene. Foto: AP Photo/Vincent Yu
OPPTØYER: Støttespillere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra har demonstrert mot den sittende regjeringen i flere uker, men tidligere i dag avsluttet de demonstrasjonene. Foto: AP Photo/Vincent YuVis mer

Ny arrestordre mot Thailands tidligere statsminister

Thaksin Shinawatra anklages for å ha oppildnet til vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En domstol i Thailand har utsted en ny arrestordre mot landets tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

Eks-statsminisgteren anklages nå for å oppildne sine tilhengere til vold. Også tretten andre regjeringskritiske ledere er beordret arrestert, melder CNN.

Thaksin, som lever i eksil i et ukjent land på grunn av en korrupsjonsdom, risikerer opptil sju års fengsel hvis han blir funnet skyldig, ifølge NTB.

Den styrtrike forretningsmannen ble avsatt i et militærkupp i 2006, men har de siste dagene uttrykt støtte til demonstrantene i taler han har gitt over telefon og i videoopptak.

Blant annet oppfordret han sine landsmenn til å gjennomføre en revolusjon i landet  på søndag.  Mandag modererte han imidlertid oppfordringene sin. Til CNN sier han at demonstrantene bør roe seg ned og gjennomføre protestene på fredelig vis.

MØTT MED SOLDATER: Demonstrantene fryktet at regjeringsstyrkene skulle slå kraftig tilbake og utløse et blodbad og avsluttet derfor sine aksjoner i dag.
MØTT MED SOLDATER: Demonstrantene fryktet at regjeringsstyrkene skulle slå kraftig tilbake og utløse et blodbad og avsluttet derfor sine aksjoner i dag. Vis mer

Kaos siden 2006
Thailand har vært preget av politisk kaos siden Thaksin ble avsatt som følge av et militærkupp i 2006. Ulike politiske partier har hatt makten, og vekslende opposisjonsgrupper har manet til kamp mot den til enhver tid sittende regjeringen.

Denne gangen er demonstrasjonene rettet mot Abhisit, som har hatt makten siden desember. Kravet lyder på at han må gå av og skrive ut nyvalg.

Abhisit har bare sittet fire måneder i jobben etter at omfattende demonstrasjoner og uro tvang den forrige statsministeren i kne. Den gang var det gulkledde motstandere av Thaksin og hans støttespillere som rådde gatene. Denne gangen er det rødkledde Thaksin-tilhengere som demonstrerer.

To drept
Ifølge lokale myndigheter har to personer mistet livet og 123 personer er blitt skadd i opptøyene som kulminerte i voldelige sammenstøt mandag.

Tirsdag morgen meldte imidlertid både thailandske- og lokale medier at demonstrantene trakk seg tilbake. Demonstrantene valgte å avslutte aksjonene fordi de fryktet at regjeringsstyrkene skulle slå kraftig tilbake og utløse et blodbad.

Minst fire av de ettersøkte lederne skal ha overgitt seg til politiet, mens andre har sverget at de vil fortsette sitt arbeid til de får avsatt Abhisit, melder CNN.

EKSSTATSMINISTER: Thaksin Shinawatra har i nattlige meldinger fra eksil på ukjent sted, oppfordret tilhengerne sine til å styrte dagens regjeringssjef Abhisit Vejjajiva som han mener har ranet til seg makten på ulovlig vis. Foto: Scanpix
EKSSTATSMINISTER: Thaksin Shinawatra har i nattlige meldinger fra eksil på ukjent sted, oppfordret tilhengerne sine til å styrte dagens regjeringssjef Abhisit Vejjajiva som han mener har ranet til seg makten på ulovlig vis. Foto: Scanpix Vis mer