Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny avgjørelse: UDI får tvinge kommune til å ta imot inntil 1000 asylsøkere i gigantmottak

- Vi er skuffet, sier ordføreren.

STRIDSTEMA: UDI vil bruke det 1500 kvm. store høgskolebygget i Kongsberg til å bygge et stort transittmottak for asylsøkere. Det ønsket ikke kommunen, men nå er de overprøvd. Foto: Jiri Havran / Statsbygg.
STRIDSTEMA: UDI vil bruke det 1500 kvm. store høgskolebygget i Kongsberg til å bygge et stort transittmottak for asylsøkere. Det ønsket ikke kommunen, men nå er de overprøvd. Foto: Jiri Havran / Statsbygg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 1.desember sto den gamle høgskolen på Raumyr i Kongsberg klar til å ta imot inntil 1000 asylsøkere. Det var bare ett problem: Lokalpolitikerne nektet å ta imot så mange, og satte et tak på 300 som krav for dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene.

Det skapte hodebry for Statsbygg og UDI, som risikerte å bare få bruke en liten del av det massive bygget de hadde brukt millioner på å renovere.

Nå er lokalpolitikerne overprøvd.

- Vi er skuffet Etter en klage fra Statsbygg, har Fylkesmannen i Buskerud opphevet kommunens vedtak og gitt Statsbygg fullt medhold i ønsket om bruksendring for inntil 1000 asylsøkere.

- Vi er skuffet over å ha blitt overkjørt, og forsåvidt irritert over at Fylkesmannen har valgt å overstyre lokaldemokratiske prosesser. Det får vi bare ta til etteretning. Nå skal kommunen gjøre det beste vi kan for å ivareta både innbyggerne og flyktningene på en profesjonell måte, sier ordfører Kari Anne Sand (Sp), som opplyser at det skal holdes et folkemøte om saken 26.januar. 

Vedtaket fra Fylkesmannen er endelig, og kommunen har ikke adgang til å klage. De første asylsøkerne ventes å komme allerede neste uke, skriver driftsselskapet Link i en melding på kommunens hjemmesider.

Peker på trafikkproblemer Begrunnelsen til Fylkesmannen er at de ikke tror kommunens motargumenter holder vann. Kommunen har begrunnet «taket» med trafikkmessige forhold. Ifølge vedtaket fra Fylkesmannen, frykter kommunen at flere enn før vil kjøre barna sine til skolen på grunn av frykt og uttrygghetsfølelse.

Denne trafikkøkningen - i tillegg til økningen et så stort mottak fører med seg -  vil ikke tåles før en vegutbygging er gjort ferdig i området, mener kommunen.

Kommunen skriver også at naboene opplever utrygghet og frykt ved at det plasseres så mange som 1000 flyktninger i området.
LES OGSÅ: Statsbygg bygde kjempemottak for 1000 asylsøkere til 21 millioner - får bare ta imot 300

Frykt mot innvandrere er ikke noe som skal vektlegges i behandlingen av en sånn sak, ifølge Fylkesmannen.

«Tilfeldig og ubegrunnet» De mener kommunens begrensning framstår «tilfeldig og ubegrunnet».

«Fylkesmannen har forståelse for at det kan skape usikkerhet at det kommer et så stort antall personer med en annen kulturell bakgrunn i et etablert nabolag. Men vi vil understreke at  mottaket er et asylmottak for ordinære mennesker som er på flukt fra krig og krise i sine hjemland. Det bør derfor ikke settes som utgangspunkt at det vil oppstå konflikter og  uønskede hendelser, verken på eller utenfor mottaket. Etter dette skal kommunen ikke legge vekt på frykt og lignende ved behandlingen av dispensasjonssøknaden.», skriver Fylkesmannen i sitt vedtak.

Statsbygg - som er utbygger på vegne av UDI - har dessuten påpekt i sin klage at det ikke vil bli flere biler der enn da samme bygg ble brukt som høgskole for noen år tilbake.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI, men har foreløpig ikke lyktes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media