Ny avsløring: - Skandale

En ny avsløring sår tvil om en studie av legemiddelet hydroksyklorokin. Legemiddelet har blitt fremmet av Donald Trump. Ekspert Steinar Madsen slår alarm om slurvete forskning.

SLÅR ALARM: Medisinsk fagsjef i Legemiddelverket, Steinar Madsen, slår alarm om metodefeil ved forskning knyttet til behandling av Covid-19. Foto: NIna Hansen / Dagbladet
SLÅR ALARM: Medisinsk fagsjef i Legemiddelverket, Steinar Madsen, slår alarm om metodefeil ved forskning knyttet til behandling av Covid-19. Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er en sørgelig vending. Man forventer at vitenskapelige artikler som blir publisert har gjennomgått nødvendig kvalitetssikring og bakgrunnssjekk, slik at man er sikre på at dataene er korrekte, sier Madsen til Dagbladet.

- Er dette en skandale?

- Ja, dette er en skandale. Det er veldig pinlig for The Lancet. Studien fikk også umiddelbare konsekvenser ved at WHO valgte å midlertidig stoppe studier om hydroksyklorokin og Covid-19.

Trump-medisin

Hydroksyklorokin er bedre kjent som malariamedisin, og er blitt fremmet av USAs president Donald Trump. Presidenten har tidligere uttalt at han bruker legemiddelet for å begrense sykdomsforløpet dersom han blir smittet med coronaviruset.

I mai publiserte tidsskriftet The Lancet en studie som tydet på at bruken av legemiddelet til behandling av Covid-19 ga betraktelig høyere dødelighet.

Studien ble omtalt som nådestøtet for hydroksyklorokin, og Verdens helseorganisasjon (WHO) besluttet å midlertidig stanse forskning av legemiddelet til behandling av Covid-19.

Avsløring

I forrige uke kunne The Guardian avsløre at de australske dataene i den medisinske databasen som er blitt brukt i studien, ikke stemmer overens med databasene til Australias helsemyndigheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer