Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny avsløring: - Skandale

En ny avsløring sår tvil om en studie av legemiddelet hydroksyklorokin. Legemiddelet har blitt fremmet av Donald Trump. Ekspert Steinar Madsen slår alarm om slurvete forskning.

SLÅR ALARM: Medisinsk fagsjef i Legemiddelverket, Steinar Madsen, slår alarm om metodefeil ved forskning knyttet til behandling av Covid-19. Foto: NIna Hansen / Dagbladet
SLÅR ALARM: Medisinsk fagsjef i Legemiddelverket, Steinar Madsen, slår alarm om metodefeil ved forskning knyttet til behandling av Covid-19. Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er en sørgelig vending. Man forventer at vitenskapelige artikler som blir publisert har gjennomgått nødvendig kvalitetssikring og bakgrunnssjekk, slik at man er sikre på at dataene er korrekte, sier Madsen til Dagbladet.

- Er dette en skandale?

- Ja, dette er en skandale. Det er veldig pinlig for The Lancet. Studien fikk også umiddelbare konsekvenser ved at WHO valgte å midlertidig stoppe studier om hydroksyklorokin og Covid-19.

TAR MEDISIN: Trump avslørte på en pressekonferanse tirsdag at han tar malaria-medisin mot covid-19. Video: AP Vis mer

Trump-medisin

Hydroksyklorokin er bedre kjent som malariamedisin, og er blitt fremmet av USAs president Donald Trump. Presidenten har tidligere uttalt at han bruker legemiddelet for å begrense sykdomsforløpet dersom han blir smittet med coronaviruset.

I mai publiserte tidsskriftet The Lancet en studie som tydet på at bruken av legemiddelet til behandling av Covid-19 ga betraktelig høyere dødelighet.

Studien ble omtalt som nådestøtet for hydroksyklorokin, og Verdens helseorganisasjon (WHO) besluttet å midlertidig stanse forskning av legemiddelet til behandling av Covid-19.

corona-dødsfall i verden

Avsløring

I forrige uke kunne The Guardian avsløre at de australske dataene i den medisinske databasen som er blitt brukt i studien, ikke stemmer overens med databasene til Australias helsemyndigheter.

Etter avsløringen har 120 forskere og helsepersonell kritisert forskningsmetoder som er blitt brukt. Som følge av alt dette har tidsskriftet The Lancet gått ut med en bekymringsmelding angående den aktuelle studien.

Nå har WHO valgt å gi klarsignal til å gjenoppta studien av hydroksyklorokin. Dagbladet har vært i kontakt med Forskningsrådet som antar at dette også gjelder for Norge.

Medisinsk fagsjef i Legemiddelverket, Steinar Madsen, etterlyser bedre forskning.

- Det er foreløpig ikke blitt gjennomført gode studier om virkningen av hydroksyklorokin i behandlingen av Covid-19. Gullstandarden for utprøving av legemidler er når en gruppe får medisinen, mens den andre får placebo, også sammenliknes disse to gruppene.

NEKTET: USAs president ville ikke vise seg med maske under besøket på Ford-fabrikken, men i etterkant har dette bildet dukket opp på Twitter. VIDEO: NTB Scanpix Vis mer

Dårlig inntrykk

Madsen har fått et dårlig inntrykk av forskning knyttet til Covid-19.

- Legemiddelverket følger med på alle artikler om legemidler til behandling Covid-19, som publiseres. Jeg har lest masse om dette, og de aller fleste artiklene inneholder større eller mindre metodefeil. For eksempel har noen studier vært for små, og i andre har pasienter forsvunnet. Det finnes også en del av dem som ser ut til å være mer eller mindre falsk forskning.

Madsen sier at han håper at noen vil ettergå hvordan forskning er blitt praktisert under Covid-19-pandemien.

- Tror du at ting vil gjøres annerledes ved framtidige liknende situasjoner?

- Ja, dette må vi lære av. Dårlig forskning kan føre til to ting: Enten aksepterer man en behandling som ikke virker. Eller så avviser man en behandling på for dårlig grunnlag. Begge disse utfallene har stor betydning for pasientene.

Erkjenner feil

Den medisinske databasen som er blitt brukt av forskerne, er laget av det amerikanske selskapet Surgisphere. Den ble også brukt i en studie som undersøkte effektene av blodtrykksmedisiner hos Covid-19-pasienter. Denne studien skal også granskes.

Det er kardiologen Mandeep Mehra som er hovedforfatter bak begge de omdiskuterte studiene. Til The Guardian uttalte han at han har kontaktet Surgisphere, og bedt dem gjennomgå feilene umiddelbart.

Grunnlegger av Surgisphere, Sapan Desai, erkjenner feil knyttet til den medisinske databasen som er blitt benyttet. Han sier at tall fra et sykehus i Asia ved et uhell er blitt inkludert i tallene fra Australia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!