Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Notre-Dame:

Ny avsløring etter brannen

Myndighetene informerte ikke befolkningen om viktig funn, av frykt for at de skulle bli redde.

NOTRE-DAME: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Video: C_linMiller / Twitter Vis mer

I midten av april brøt det ut en kraftig brann i katedralen Notre-Dame i Paris. I timevis kjempet over 400 brannmenn mot flammehavet. Med nød og neppe ble den ikoniske bygningen reddet fra kollaps.

Mens verdens øyne var rettet mot flammene som slukte hovedspiret, ble et stort område forurenset med giftig røyk fra brannen. Nærliggende skoler, barnehager, offentlige parker og andre deler av Paris ble rammet av alarmerende høye verdier av bly.

Situasjonen utgjorde en trussel mot folkehelsa, men fem måneder etter brannen nekter franske myndigheter fortsatt å offentliggjøre resultatene fra kontamineringsprøvene. Nå anklages myndighetene for å sette gjenoppbygging av katedralen foran helsa til tusenvis av mennesker.

RØYKTEPPE: Bilder fra brannen viser tydelig hvordan røyken spredte seg utover byen. Foto: Domine Jerome / Pa Photos / NTB Scanpix
RØYKTEPPE: Bilder fra brannen viser tydelig hvordan røyken spredte seg utover byen. Foto: Domine Jerome / Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer

Barn særlig utsatt

Blyeksponering kan føre til en rekke helseskadelige effekter, ifølge Folkehelseinstituttet. Ved langtidseksponering kan det påvirke bloddannelsen, nervesystemet, blodtrykket, nyrefunksjonen og hjerte- og karsystemet.

Mest bekymringsfullt er det at barn er særlig utsatt, da de har et større opptak av bly enn voksne. Eksponeringen utgjør også en trussel for gravide, som kan overføre bly til fosteret.

Nå kan New York Times avsløre at hele 460 tonn bly ble spredt i bykjernen som følge av brannen.

Innen 48 timer etter brannen ble myndighetene informert om at det eksisterte en mulighet for helsefarlige verdier av bly i området. Likevel ble ikke offentligheten informert om dette umiddelbart etter brannen.

Prøveresultater som avisa har fått tilgang til, viser at det har blitt målt blyverdier 60 ganger høyere enn anbefalt ved minst 18 skoler og barnehager, samt flere offentlige parker.

SE TV: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Brannmannskapene satte alle ressuser tilgjengelig for å prøve å redde kirka som er et landemerke i Frankrike. Video: Sapeurs-Pompiers De Paris Vis mer

- Astronomiske verdier

I områdene som ble hardest rammet, ble det målt verdier på opptil 1300 ganger høyere enn anbefalt. Opptil 6000 barn under seks år bor innen en radius på 800 meter fra de kontaminerte områdene.

- Dette er astronomiske verdier, og framtredenen til helsemyndighetene er uforklarlig, sier helseekspert Annie Thébaud-Mony til avisa.

I en uttalelse fra lokale helsemyndigheter som ble sendt ut i mai, omkring én måned etter brannen, bekreftet de at områder rundt katedralen var blitt kontaminert.

Samtidig uttalte de at «deres undersøkelser indikerer at det ikke finnes noen risiko knyttet til blyverdiene».

Helsebyråd i Paris, Anne Souyris, sier at de fulgte råd fra regionale og nasjonale myndigheter.

- Staten var redd for å skremme befolkningen. De mente at ved å ikke uttale oss om blyproblemet, så ville vi beskytte folket, sier hun til avisa.

DRONEBILDER: Disse bildene viser ødeleggelsene etter brannen i Notre-Dame i Paris. Video: CNN Vis mer

Arbeiderne utsatt

Også Dagbladet var til stede for å rapportere fra brannen bare timer etter at den brøt ut. I området flokket tusenvis av skuelystne seg, men ingen av dem virket å være klar over hvilken risiko de eksponerte seg selv for.

Særlig har arbeidere ved katedralen blitt eksponert for de høye blyverdiene. Ifølge New York Times var ingen av dem utstyrt med beskyttelse, ei heller var de trent for en situasjon hvor de ville eksponeres for slike blyverdier.

- Vi benekter ikke at blyverdiene har utgjort en risiko. Men målingene vi utførte like etter brannen, har hjulpet til med å unngå å eksponere arbeiderne, uttaler Antoine-Marie Préaut ved Kulturdepartementet.

Han nekter for at myndighetene ikke tok situasjonen på alvor.

- Vi har ikke underspilt helserisikoen som følge av kontamineringen, sier han.

OPTIMIST: Folk på gata i Frankrike har hørt at Emmanuel Macron lover å få restaurert Notre-Dame på fem år. Ikke alle har troen. Video: Nicolai Delebekk/Frode Andresen Vis mer

Frykter konsekvenser

Han sier at bare tre arbeidere har blitt påvist for høye verdier av bly i blodet, og at de aktuelle personene følges opp nøye av leger.

- Det er ikke blitt foretatt prøver av alle barna. Foreldrene har mottatt for lite informasjon, sier leder av Frankrikes største forening for ofre for blyforgiftning, Marthé Toullier, og tilføyer:

- Ikke før om noen år vil vi vite om dette fører med seg konsekvenser, og de kan være forferdelige.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media