Dødsdømte: Joshua French (t.h.) og Tjostolv Moland  har sittet fengslet i Kongo siden mai 2009. Her er de fotografert i mellomgangen mellom de to jernportene inn til fengselet i Kisangani, der de sitter fengslet dømt for spionasje og drap på sjåføren sin i Kongo.   Foto: Tore Bergsaker
Dødsdømte: Joshua French (t.h.) og Tjostolv Moland har sittet fengslet i Kongo siden mai 2009. Her er de fotografert i mellomgangen mellom de to jernportene inn til fengselet i Kisangani, der de sitter fengslet dømt for spionasje og drap på sjåføren sin i Kongo. Foto: Tore BergsakerVis mer

Ny avtale om forhandlinger

Forhandlinger om utlevering av Tjostolv Moland og Joshua French skal starte i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter at en avtale mellom norske og kongolesiske myndigheter om å starte forhandlinger i begynnelsen av august ble avlyst, sier kongolesiske myndigheter nå at de er klare til å starte samtalene tidlig i september.

- Vi har fått beskjed om at samtalene kan starte første uka i september, sier ambassadør Jon Vea til Dagbladet.

Han understreker at det alltid er usikkerhet rundt planlagte møter i Kongo, men at det nå ligger an til at en delegasjon med byråkrater fra Justisdepartementet i Oslo da vil reise til Kinshasa for å ha samtaler med kongolesiske justismyndigheter.

Avlyst Vea sier at norske diplomater vil bistå delegasjonen, men han er usikker på om han selv vil ta turen til Kinshasa.

Opprinnelig hadde kongolesiske justismyndigheter sagt at de var klare til å starte samtalene tidlig i august, men denne avtalen ble kansellert av kongoleserne uten at de oppga noen grunn til dette.

Forsikringer Både Joshua French (28) og Tjostolv Moland (29) ble i mai dømt til flere dødsdommer for tredje gang. Uten tillit til at en ny anke vil føre fram, valgte de å akseptere dødsdommene.

DR Kongo har ikke fullbyrdet dødsdommer siden 2003, og både utenriksminister Jonas Gahr Støre og andre diplomater har fått forsikringer fra Kongo om at de to ikke vil bli drept.

Rettskraftige dommer har vært forutsetningen for at norske myndigheter vil starte forhandlinger om å overføre fangene til Norge.

Resultatet av forhandlingene kan bli:

• Benådning fra presidenten, slik at de to kan reise hjem som frie menn.

• Omgjøring av dødsstraff til fengselsstraff samt avtale om soningsoverføring der Norge forplikter seg til å holde de to fengslet i Norge.

Kongos justisminister Emmanuel-Janvier Luzolo har tidligere sagt til Dagbladet at han er åpen for en utlevering, forutsatt at familien til den avdøde sjåføren Abedi Kasongo blir kompensert ordentlig.