Ny bakterie påvist hos innlagte fra Askøy

Fant campylobacter-bakterien hos pasienter etter sykdomsutbrudd på Askøy. Har trolig blitt syke av den, tross E. coli-funn i vannet.

UNDERSØKELSER: Askøy kommune gjør nå egne undersøkelser av vannet fra et fjellbasseng i Øvre Klepp i Askøy. Der vil de gjøre utvidede undersøkelser. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
UNDERSØKELSER: Askøy kommune gjør nå egne undersøkelser av vannet fra et fjellbasseng i Øvre Klepp i Askøy. Der vil de gjøre utvidede undersøkelser. Foto: Eivind Senneset / DagbladetVis mer

ASKØY (Dagbladet): Campylobacter-bakterien, som gir tarminfeksjon, er påvist hos innlagte fra Askøy, melder Haukeland universitetssykehus.

Det viser avføringsprøver av flere av de innlagte. Dette er den vanligst rapporterte bakterien som gir mage – og tarminfeksjon hos voksne og barn, og forekommer i flere tusen tilfeller i Norge hvert år, melder sykehuset. Det er trolig denne bakterien de innlagte fra Askøy på sykehuset er blitt syke av.

- De vanligste symptomene er magesmerter, oppkast og diare’. I de aller fleste tilfeller er dette ikke farlig og man trenger vanligvis ikke behandling. Viktigste tiltak er å få i seg nok drikke, sier konstituert seksjonsoverlege ved Infeksjonsmedisinsk seksjon på Haukeland universitetssjukehus, Trond Bruun.

Fant E. coli

Totalt har 26 pasienter fra Askøy vært innlagt siste døgn, 10 barn i alderen 3 måneder til 10 år og 16 voksne i ulik alder.

Det ble tidligere i dag gjort funn av E. coli-bakterier i et fjellbasseng i kommunen.

Haukeland sykehus sier at campylobacter trolig har forårsaket sykdom hos de innlagte som har fått påvist sykdommen.

- At det er funnet E. coli i vannet, er tegn på at det er forurensing i vannet. Det at vi har fått påvist campylobacter-bakterien hos pasientene, kan bety at den også har vært i vannet, sier kommunikasjonsdirektør Erik Vigander ved Haukeland universitetssjukehus til Dagbladet.

Han sier de fleste innlagte har fått påvist bakterien.

En ett år gammel gutt er død som følge av en infeksjon, men det er ikke bekreftet om dette har sammenheng med de øvrige sykdomstilfellene. Fylkeslegen i Hordaland vil åpne tilsynssak.

SE TV: Askøy kommune opplyser at et dødsfall i kommunen kan ha sammenheng med mulig smitteutbrudd i drikkevannet, uten at dette er bekreftet ennå. Video: NRK/NTB Vis mer

TV 2 meldte like før pressemeldingen fra Haukeland universitetssykehus kom at det er gjort funn av campylobacter-bakterien i drikkevannet i Askøy. Det avviser vann- og avløpssjef Anton Bøe i kommunen overfor Dagbladet.

FUNN: Det er blitt gjort funn av campylobacter-bakterien i flere av de innlagte pasientene. Illustrasjon: Sciencephotolibrary / NTB Scanpix
FUNN: Det er blitt gjort funn av campylobacter-bakterien i flere av de innlagte pasientene. Illustrasjon: Sciencephotolibrary / NTB Scanpix Vis mer

- Det vil vi ikke finne ennå. Vi har nå sendt utvidede prøver til dyrking, og den type bakterier vil vi finne først på tirsdag, sier Bøe.

Opprettholder kokevarsel

Han sier imidlertid at det kan ha blitt funnet i avføringsprøver av pasienter innlagt på sykehus.

- Den type bakterier ville vi aldri fått svar på så fort. Det er nå sendt prøver til et laboratorium i Moss, sier Bøe.

En rekke personer er blitt syke i Askøy denne uka. Torsdag kveld sendte kommunen ut varsel om at drikkevannet må kokes. Fredag ble det påvist E. coli i et fjellbasseng i Øvre Kleppe i Askøy. Høydebassenget skulle fases ut og er nå stengt.

Bøe sier at kommunen opprettholder kokevarselet fram til de har prøver som viser at alt er ok.

- Vi er forberedt på at kokevarselet skal opprettholdes en stund til. Det kan fort vare ei uke til eller kanskje lenger, sier Bøe.

Kriseledelse avviklet

Kriseledelsen i kommunen er nå avviklet, og tendensen er færre sykdomstilfeller i kommunen.

Vannkvaliteten har vært et stort tema for innbyggerne i kommunen de siste åra. Ti personer har siden januar i år kontaktet kommunen skriftlig med spørsmål knyttet til drikkevannsforsyningen eller kvaliteten på drikkevannet.

Politiet har satt i gang etterforskning etter at en ett år gammel gutt døde tidligere denne uka av en bakterieinfeksjon i det samme området som er berørt av drikkevannsproblemene. Bakteriene i guttens kropp skal sammenliknes med bakteriene i drikkevannet.

Det reelle antallet som har vært syke er trolig høyere enn 50. Vannverket forsyner mellom 10 000 og 15 000 innbyggere. På kommunens Facebook-sider og i flere lokale medier er det flere som kommenterer at de har vært syke i flere dager, men at de trodde de hadde «normal» omgangssyke.

Flere sier at de drakk ekstra mye vann for å bli friske av omgangssyken sin, men opplevde bare å bli verre. Flere beboere Dagbladet har vært i kontakt med har klaget på vannkvaliteten de siste månedene. De opplever ikke å ha fått svar på sine klager.