Ny Barbie-dukke kan hackes og brukes til overvåkning

Barnas julegave kan overvåke og ta kontroll over familien.

KOBLET OPP: Mattels nye Barbie, «Hello Barbie» ble vist fram i Mattels showroom på North American Toy Fair i februar. Mattel lanserte den internett-oppkoblede dukken sammen med San Francisco-selskapet ToyTalk. Nå viser det seg at det er mulig å hacke dukken og bruke den i overvåkning. Foto: AP Photo / Mark Lennihan
KOBLET OPP: Mattels nye Barbie, «Hello Barbie» ble vist fram i Mattels showroom på North American Toy Fair i februar. Mattel lanserte den internett-oppkoblede dukken sammen med San Francisco-selskapet ToyTalk. Nå viser det seg at det er mulig å hacke dukken og bruke den i overvåkning. Foto: AP Photo / Mark LennihanVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Barbie-dukker blir sjelden forbundet med overvåkning og hacking, men disse to aktivitetene er nettopp hva Mattels nye «Hello Barbie» kan holde på med, ifølge The Guardian.

Den nye dukken - som ble lansert for få dager siden - har fått presseomtale i flere måneder allerede. Dette er først om fremst fordi Barbie nå kan snakke: barna i huset kan ta opp det de sier, og Barbie vil svare, eller gjenta det som har blitt sagt.

Dukken har blitt markedsført som Barbie-fansens store drøm, fordi man må skal få muligheten til å virkelig bli kjent med den populære blondinen.

Knyttet opp mot internett «Hello Barbie» skal attpåtil være i stand til å lære og huske, fordi det man forteller henne blir lagret på en internett-basert konto hos selskapet ToyTalk. Hun er i stand til å huske og sette sammen svært komplisert informasjon, og kan dermed kartlegge et barns liv, hverdag og følelser.

Den amerikanske sikkerhetsetterforskeren Matt Jakubowski oppdaget at når dukken ble koblet til internett, var hun spesielt utsatt for hacking.

Han kunne få tilgang til dukkens systeminformasjon, kontoinformasjon, de lagrede lydfilene, og fikk i tillegg direkte tilgang til mikrofonen.

- Man kan ta den informasjonen og finne en persons hus eller business. Det er bare et spørsmål om tid før vi er i stand til å erstatte deres servere med våre, og få henne til å si hva vi vil, sier Jakubowski til NBC.

Dukken har blitt omtalt som et mini-overvåkningsredskap, og har skapt bekymring hos flere sikkerhetseksperter. Dukkens evne til å føre samtaler med mennesker er såpass god at barna kan få en følelse av at Barbie er en ekte venn som kan passe på hemmeligheter.

- Hvis jeg hadde et ungt barn, ville jeg vært veldig urolig for at mitt barns private samtaler med dukken hennes ble tatt opp og analysert, sa ekspert på privatlivslov, Angela Campbell, ifølge Bank Info Security.

Tjuvlyttende Barbie Da Jakubowski hadde fått kontroll over dukken og hvor informasjon ble lagret, kunne også privatlivsfunksjonen overstyres. «Hello Barbie» skal egentlig bare ta opp informasjon når en knapp på magen hennes presses på, men en hacket «Hello Barbie» kan høre på alt som foregår. At de som har hacket henne kan kontrollere hva hun skal svare, betyr dessuten at barn risikerer å ha samtaler med hackerne.

Informasjonen lagret i dukken er såpass omfattende at en hacker vil kunne få tilgang til andre internett-oppkoblede ting som benytter seg av samme nettverk. Til syvende og sist kan altså den populære blondinen føre til at en hel familie overvåkes av hackere.

Allerede i mars var flere bekymret for at leketøysgiganten Mattel skulle få en så direkte tilgang til markedsføring for barn via dukken. Det har blitt sagt at det å la barna snakke med «Hello Barbie» er som å la dem snakke med Mattel selv, fordi alt som sies til «Hello Barbie» blir lagret og analysert.