Ny barnemat forgifter barnet

Statens ernæringsråd ber myndighetene om å stanse EUs barnematdirektiv fordi det kan føre til alvorlige helseskader hos norske småbarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må se om det er en mulighet for å endre på direktivet, sier fungerende statsminister Anne Enger Lahnstein til NTB.

Forgiftet

EU-direktivet åpner for at barnematprodusenter kan tilsette langt mer vitaminer i barnegrøt og babymat på glass enn det som er tillatt i Norge i dag. Dermed risikerer sunne norske barn å bli A- og D-vitaminforgiftet.
- De fettløselige vitaminene lagres i leveren og i fettvevet. For mye over lang tid kan gi alvorlige forgiftninger som igjen kan resultere i blant annet nyreskader, hodesmerter og skader i beinvevet, sier professor Kaare R. Norum, leder i Statens ernæringsråd.

I dag må barnematprodusentene tilpasse innholdet etter norsk lovgivning, som er blant den strengeste i verden på dette området. Denne praksisen vil ta slutt dersom EU-direktivet blir gjort gjeldende, mener Ernæringsrå- det.

Lang prosess

- Regjeringspartiene har lenge vært sterkt skeptisk til barnematdirektivet. Denne rapporten bekrefter bare det inntrykket vi hadde fra før av, nemlig at det kan medføre økt helsefare for norske barn, sier Lahnstein.

Direktør Leif Hansen i Nestlé Norge AS mener at vitamininnholdet i barnematen trolig vil bli som før.(NTB)

MATGLAD: Nora Torp er glad i grøt, men Statens ernæringsråd mener at hun og andre barn kan ta skade av å få tilsatt enda flere vitaminer i grøten slik EUs barnematdirektiv åpner for.