Ny behandling for høyt blodtrykk

Norske leger må behandle pasienter med høyt blodtrykk mer intensivt enn praksis er i dag. Dette viser en undersøkelse som legges fram på en fagkongress for leger i Amsterdam onsdag, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyt blodtrykk skal behandles ned til et undertrykk på rundt 80 for å få den beste effekten på pasientene, viser undersøkelsen som omfatter 19.000 pasienter. I dag er de fleste norske leger fornøyd når undertrykket kommer ned i 90.

Blodtrykket varierer med hjerteslagene. Når hjertet trekker seg sammen pumpes blod, og trykket øker. Når dette trykket måles kalles det overtrykk. Når hjertet slapper av igjen faller trykket, og undertrykket kan måles.

Har du et blodtrykk på 190/90, betyr det at overtrykket er på 190 og undertrykket 90.

Ikke overraskende

- Dette er ikke overraskende resultater. Men med så tydelige resultater, må dette få konsekvenser for behandlingen av høyt blodtrykk i Norge, sier seksjonsoverlege Sverre Erik Kjeldsen ved hjertemedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus.

Kjeldsen påpeker at det er spesielt interessant at pasienter med diabetes og tidligere kjent hjertesykdom er de pasientgruppene som har mest å tjene på en slik behandling.

Bakgrunnen for at den omfattende undersøkelsen ble satt i gang i 1993 var at mer enn 10 prosent av befolkningen i den vestlige verden behandles for høyt blodtrykk.

Skummelt

En av dem som deltok i undersøkelsen er Astri Abelseth fra Kristiansand. Hun fikk undertrykket redusert fra 110 til 80 ved hjelp av to ulike medikamenter. I 1996 hadde hun hjertekrampe, og fikk blokkert en blodåre til hjertet, skriver Fædrelandsvennen.

- Det skumle med høyt blodtrykk er at man ikke merker noe før det smeller. Derfor bør trykket hos gamle måles, sier lege Tore Torjussen som har behandlet Abelseth.

- Vi behandler eldre med høyt blodtrykk for at de skal holde seg friske lengst mulig uten å bli plaget av slag eller hjertesykdommer. Vi ønsker å høyne livskvaliteten deres, og dette gir store gevinster både for samfunnet og den enkelte pasient, sier han.

(NTB