Ny behandling for nettspillavhengige

Men det finnes fortsatt ingen døgnbehandling for spillavhengige.

TRENGER HJELP: Spilleavhengige Terje Tonstad og kona Unni sto fram for å fortelle hvor vanskelig det er å få hjelp for problemene. Nå utvikles en ny behandling for nettspillavhengige. Foto: Jacques Hvistendahl
TRENGER HJELP: Spilleavhengige Terje Tonstad og kona Unni sto fram for å fortelle hvor vanskelig det er å få hjelp for problemene. Nå utvikles en ny behandling for nettspillavhengige. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): På Borgestadklinikken i Skien jobbes det nå med et nytt program for behandling av nettspillavhengige. Prosjektet har fått statsstøtte gjennom Helsedirektoratet, og er et prosjekt i Regjeringens handlingsplan mot pengespillavhengighet.

Dagbladet skrev i går om spilleavhengige Terje Tonstad i Kristiansand som har spilt bort en million kroner, og ønsker å komme seg ut av spilleproblemene. Hjelpen han har fått er en psykologtime i uka. Han ble også innlagt på en avvenningsklinikk for rusavhengige - der han var den eneste spilleavhengige.

Eneste tilbudet nedlagt
- I dag har vi ikke noe døgntilbud spesielt rettet mot spilleavhengige i Norge. Vi hadde et halvårig prøveprosjekt hos oss hvor vi behandlet totalt 21 pasienter som ble innlagt i fire uker, sier klinikksjef og psykologspesialist Ingjerd Meen Lorvik ved Borgestadklinikken.
Hun er også leder i Norsk forening for pengespillproblematikk.

Den eneste døgnenheten for spilleavhengige ble nedlagt etter et halvt år. Da var prosjektet slutt, og det fantes ikke midler til å drive det videre. Da sto fortsatt brukere i kø for å komme inn.

Lorvik mener det er uheldig at en spilleavhengig kun plasseres sammen med bare rusavhengige, og ikke får et spesialtilpasset hjelpetilbud.

Sammen med psykolog Helge Molde, som har skrevet doktorgrad om pengespillavhengighet, jobber hun nå med en behandlingsmodul rettet direkte mot pengespillavhengige. Den skal være klar 1. juni, og blir ganske unik i sitt slag.

- De gamle behandlingsoppleggene var i stor grad tilpasset automatspill, men nettspill er både annerledes og mer komplisert. Det handler blant annet om å finne ut hva er det som rekrutterer deg inn i spillet, og som gjør at du vender tilbake gang på gang, sier Lorvik.

Vanskelig å få ut gevinst
Viktige faktorer som kan skape avhengighet er tilgjengelighet, premiestørrelser og bonusordninger som lokker deg til å spille videre og gjør at du vender tilbake.

Spilleavhengige Terje Tonstad og kona Unni fortalte også hvor vanskelig det faktisk var å få ut de pengene man vant på nettcasinoer. Det er mye lettere å bruke gevinsten til å spille videre for, og hos enkelte selskaper fikk Terje beskjed om at han hadde spilt for lite til å ha så høy bonus.

- I Norge behandler vi spilleavhengighet poliklinisk, altså gjennom samtaler - enten med terapeut, eller i grupper. Da starter man med å utrede problemet, og å finne ut hvilken funksjon spillet har for spilleren. Deretter må man ta en beslutning og lære seg mestringsstrategier for å unngå at man fortsetter å spille, sier Lorvik.

Trenger økonomisk hjelp
Terje Tonstad har hatt god hjelp av å snakke med andre spilleavhengige i gruppa Anonyme Gamblere (GA). Men trenger likevel hjelp til å fylle det tomrommet spillingen har etterlatt. I tillegg trenger han økonomisk hjelp.

- Det er veldig viktig med hjelp og støtte underveis i en slik prosess. Man må fokusere på hvordan man skal mestre livet uten spill, og da må man kanskje prøve å finne tilbake til hva man var interessert i før problemene startet, sier Lorvik.

Hun understreker at pårørende til spilleavhengige også trenger behandling. Det finnes også en egen forening for Pårørende til spilleavhengige, som har lokalkontor flere steder. Unni Tonstad har nå startet opp en egen gruppe i Kristiansand, etter at Terjes problemer kom fram.

De fleste spilleavhengige sliter med gjeld, og har et problematisk forhold til penger. Når man kun ser penger som tall på en skjerm mister man begrep om det faktiske beløpet.

- Det er helt nødvendig med et parallelt fokus på økonomi, sier Ingjerd Meen Lorvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer