Ny bekymrings­melding om Giske

Samme dag som Trond Giske ble innstilt til et toppverv i Trøndelag Ap, kom en ny bekymringsmelding om Giskes oppførsel overfor en ung kvinne.

NY BEKYMRINGSMELDING: Samme dag som Trond Giske ble innstilt til et toppverv i Trøndelag Ap, kom en bekymringsmelding om Giskes oppførsel overfor en ung kvinne.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
NY BEKYMRINGSMELDING: Samme dag som Trond Giske ble innstilt til et toppverv i Trøndelag Ap, kom en bekymringsmelding om Giskes oppførsel overfor en ung kvinne. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OBS!

  • I denne saken har Dagbladet viderebrakt et sitat fra VGs opprinnelige artikkel om Giske-videoen. I VGs opprinnelige sak ble kvinnen som danser med Giske i videoen sitert på følgende: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra».
  • Kvinnen, som siden er omtalt i norsk presse som Sofie (27), gikk i mars ut i TV 2 og fortalte hvordan VG-journalist Lars Joakim Skarvøy skal ha delvis konstruert dette sitatet på hennes vegne, og at hun ga tydelig uttrykk for at delen med «så ble det litt mye» var direkte feil. Skarvøy unnlot ifølge 27-åringen også å informere leserne sine om at hun opplevde Giske-videoen som uproblematisk.
  • VG igangsatte en evaluering av arbeidet med saken. I evalueringsrapporten som ble lagt fram 27. mars, konkluderer VG med at feilsiteringen ikke var bevisst fra Skarvøys side: «Vi finner ikke grunnlag for at VGs reporter bevisst har fabrikkert et utsagn fra Sofie», sa avisas nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken under en pressekonferanse. Avisa mener likevel journalistens kontakt med Sofie var kritikkverdig.
  • Konsekvensen av saken er at Skarvøy har blitt enig med VG om at han tar seks måneders permisjon med lønn.
  • Skarvøy har selv beklaget å ha presset Sofie «for hardt til å bli en del av denne saken, med et sitat hun hadde gitt meg». Han har stått ved det omstridte sitatet fra Sofie om at «det ble litt mye». VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken sa følgende til DN om Skarvøys uttalelser: «Journalisten Skarvøy fastholder fortsatt sitatet. Det er ikke holdbart. Det er erkjent og avklart at sitatet er presset fram og avviker fra det Sofie egentlig forteller.»
  • VG har siden fjernet sitatet fra Sofie, samt bekymringsmeldingen som ble sendt til Arbeiderpartiet vedrørende Giskes oppførsel på videoen.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng mottok en bekymringsmelding om Trond Giskes oppførsel overfor en ung kvinne samme dag som han ble innstilt til et nytt toppverv i Trøndelag AP, skriver VG.

Bekymringsmeldingen kommer som en reaksjon på en video. Dagbladet har sett videoen, som viser at Giske henger over ryggen til en kvinne i 20-åra og holder hånda rundt hennes hofteparti, mens de danser i noen sekunder, før Giske tilsynelatende trekker seg unna. Begge smiler på videoen.

Videoen ble ifølge VG tatt opp ved 02-tida natt til søndag på Bar Vulkan i Oslo.

Kvinnen har ikke selv varslet om episoden. Det var nestleder i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, Knut Sandli, som sendte inn bekymringsmeldingen.

UTESTED: Den aktuelle videoen ble ifølge VG tatt opp ved 02-tida natt til søndag på Bar Vulkan i Oslo. Arkivfoto: Dagbladet
UTESTED: Den aktuelle videoen ble ifølge VG tatt opp ved 02-tida natt til søndag på Bar Vulkan i Oslo. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer

- Jeg ble forbanna da jeg så videoen. Jeg tenker at sånn gjør ikke voksne menn, og i alle fall ikke folk med tillitsverv. Så enkelt er det, sier Sandli til Dagbladet.

Onsdag ble Giske enstemmig innstilt som styremedlem i Trøndelag Ap, samt som medlem i arbeidsutvalget. Samme dag forfattet Sandli følgende bekymringsmelding, som ble sendt på e-post til partisekretær Kjersti Stenseng:

«I går fikk jeg se en dypt foruroligende videosnutt. Den viste Trond Giske, åpenbart beruset, i ferd med å beføle en ung kvinne på et utested i Oslo. Denne skal ha blitt filmet natt til søndag denne uka. Som mangeårig tillitsvalgt i en stor fagforening som nå skal inn i en valgkamp, finner jeg en slik oppførsel uforenlig med arbeiderbevegelsens verdier. Hadde dette vært et engangstilfelle ville jeg nok ikke reagert så sterkt på dette, men jeg er klar over at dette er en type opptreden som har pågått i en årrekke. Når han nå i tillegg blir innstilt til å sitte i landsstyret for Arbeiderpartiet, må jeg si at det vil svekke våre muligheter til å kunne stille opp for partiet slik vi vanligvis pleier å gjøre».

- Må skjerpe seg

Torsdag kveld understreker Sandli overfor Dagbladet at det er historien med varsler mot Giske det siste året, som gjør at han reagerte så sterkt da han så videoen.

- Det handler om forhistorien. Dette er ikke en glipp. Det er gjentakende oppførsel, sier Sandli og legger til:

- Han må se til å skjerpe seg. Egentlig bør han ikke ha noen tillitsverv når han oppfører seg slik, sier Sandli.

- Dagbladet har sett videoen. I løpet av det korte klippet er det vanskelig å slå fast at Giske gjør noe mot kvinnens vilje. Hva er det ved videoen som opprører deg?

- Disse unge jentene må få lov til å gå på byen uten å bli tafset på av gamle griser. Det må være regelen, og det bør vi menn begynne å stå opp for.

Sandli mener videoen viser at Giske ikke er klar for nye tillitsverv.

- Det viser nøyaktig det motsatte, og det var nettopp derfor jeg sendte varselet, sier han.

- Ble litt mye

VG har snakket med kvinnen som vises på videoen, som har følgende å si om episoden:

- Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra.

Det har så langt ikke lyktes Dagbladet å få en uttalelse fra Trond Giske. Dagbladet kjenner identiteten til kvinnen som er med i videoen, man har ikke lyktes med å få en uttalelse fra henne.

Sandli sier til Dagbladet at han var overrasket over Stensengs reaksjon på varselet.

- Det kan hende at jeg uttrykte meg svakt, men jeg oppfattet at hun var mest opptatt av det formelle - som hvorvidt dette skjedde på et partiarrangement. Det var ikke tilfellet. Jeg reagerer mest på oppførselen til en tillitsvalgt i partiet, som jeg mener er over kanten.

- Forventer at Ap rydder opp

Stenseng bekrefter at hun har mottatt klagen, men ønsker ikke å kommentere saken.

- Jeg kan bekrefte at jeg har mottatt den e-posten som Sandli sier han har sendt til meg. Utover det har jeg ingen kommentar til saken, sier Stenseng til Dagbladet.

Sandli sier at han forventer at Arbeiderpartiet tar grep.

- Jeg forventer at de rydder opp og sørger for at fyren ikke får noen flere tillitsverv. Ikke noe annet.

Samtidig ber han Giske om å trekke seg fra partiet.

- Jeg håper at fyren på et eller annet tidspunkt tar til fornuft og trekker seg fra alle verv. Det hadde vært det mest fornuftige, sier Sandli til Dagbladet.

Gikk av som nestleder

For et drøyt år siden gikk Giske av som nestleder i Ap på nasjonalt nivå etter at det hadde kommet flere varsler om seksuell trakassering.

Tidligere denne måneden ble det kjent at Arbeiderpartiet avslutter saken mot Giske og åpner for et comeback for ham.

Giske hadde anket behandlingen av varslingssakene, men Ap opprettholdt konklusjonen om at Giske har brutt partiets retningslinjer om seksuell trakassering. Partiet har ikke tatt stilling til om varslene innebærer lovbrudd.

Etter bråket rundt Giske-saken det siste året, har mange i Ap gitt uttrykk for at de mener det er for tidlig for den tidligere nestlederen å komme tilbake i et toppverv.

- Trist

Nyheten om at han i utgangspunktet var ønsket som nestleder i Trøndelag Ap, og onsdagens nyhet om at valgkomiteen enstemmig hadde innstilt ham som styremedlem i Trøndelag Ap - samt som medlem i arbeidsutvalget - ble møtt med splittede reaksjoner.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ga uttrykk for at han var fornøyd med innstillingen.

- Det virker som valgkomiteen har gjort et godt arbeid. Saken vakte engasjement og sterke meninger, så at de har kommet til enighet, er tegn på godt arbeid. Trøndelag Ap er det største fylkespartiet. Det har vært preget av intern uro og splittelse, sa Støre til onsdag, og la til:

- Et splittet parti er svakere i oppløpet til en valgkamp enn et samlet parti. Nå kan fylkespartiet komme politisk på offensiven.

Sunniva Andreassen, en av kvinnene som varslet Arbeiderpartiet om upassende oppførsel fra Giske, gikk ut i en rekke medier og sa hun mente innstillingen sender et feil signal.

- Jeg synes det er trist, og blir bekymret, sa Andreassen til Dagbladet i går.

Giske ønsket ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer