Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny bensinavgift kan gi 12 kr. literen

Du bør forberede deg på sjokkøkning av bensinprisen. Om et par år kan du regne med å måtte betale 12 kroner literen, som følge av EUs nye bensindirektiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt tyder på at Norge vil følge etter, når EU setter sitt nye opplegg for bensinavgift ut i livet. Oljeselskapene kjenner forslagene, og går nå til frontalangrep på myndighetenes melking av bilistene.

Med dagens system tar staten 320 kroner når du fyller tanken for 400 kroner. 80 prosent av pumpeprisen i Norge er avgifter til staten.

I alle europeiske land er bensinen kraftig avgiftsbelagt. Størst er avgiften i England, der tar staten enda mer enn i Norge.

Ikke bompenger

Nå frykter generalsekretær Erik Birkeland i Norsk Petroleumsinstitutt nye avgifter på bensinen:

  • Du skal betale for å bruke veiene. Men EU vil ikke ha bompenger (særlig Tyskland, England og Be-Ne-Lux er imot). De vil at veiskatten skal bli lagt til bensinprisen.
  • De som kjører mye må betale mest. En ekstraavgift på bensin gir samme virkning som en veiskatt.
  • EU vil du skal kjøpe biler som bruker mindre bensin. Neste år kommer de første bilene som bruker 0,3 liter pr mil. Bilprodusentene i EU har kommet lengst når det gjelder bensingjerrige biler. De ligger langt foran japanske, amerikanske og koreanske produsenter. Et resultat er at bilprodusenter i EU-landene kan få større salg.
  • Innføres veiavgift som en del av bensinprisen i EU, vil Norge trolig gjøre det samme.

Både Norsk Petroleumsinstitutt og NAF kjenner forslagene som sirkulerer i EU. Tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen bekrefter overfor Dagbladet at blir planene gjennomført i EU, så følger Norge sikkert etter.

Vil ha debatt

- Vi reiser nå en landsomfattende debatt om avgiften på bensin. Hver bileier betaler daglig rundt 20 kroner i bensinavgift, sier han.

Instituttet har foretatt beregninger som dokumenterer at statens inntekter fra bensin langt overstiger de utgifter staten har til bil og miljø. Skulle tallene gå i balanse, burde avgiften settes ned med kr 1,50 pr. liter.

- Jeg ser klart for meg at myndighetenes griskhet vil føre til at vi kan oppleve en bensinpris på 11 eller 12 kroner literen om noen år. Jeg kjenner de saker som nå drøftes i EU, og de ser ut til å ha et felles mål - dyrere bensin, sier Birkeland.

På alle landets 2000 bensinstasjoner vil det nå komme informasjon om at fyller du tanken, så renner 8 av 10 kroner rett i statskassa.

Rammer familier

Øker bensinprisen til 12 kroner literen betyr ikke det nødvendigvis at bilbruken vil gå ned i nevneverdig grad.

En undersøkelse Feedback Research har gjort, viser at bare 5 av 100 ville redusere bilbruken kraftig om bensinen koster 12 kroner literen.

Ifølge Erik Birkeland i Norsk Petroleumsinstitutt rammer dyr bensin i første rekke familier med barn, siden de er mest avhengige av bilen.

12 KRONER LITEREN: Bensen kan komme til å koste 12 kroner literen.