Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny bevæpning av politiet

Regjeringen har besluttet å forlenge bevæpningen av norsk politi. Men nå skal skytevåpnene ikke lengre være ladd.

FORTSATT BEVÆPNET :  Regjeringen har bestemt at norsk politi fortsatt skal være bevæpnet. Men nå skal ikke våpnene være ladd. Magasinet skal oppbevares atskilt fra skytevåpnet. Foto: Hans Arne Vedlog   /  Dagbladet
FORTSATT BEVÆPNET : Regjeringen har bestemt at norsk politi fortsatt skal være bevæpnet. Men nå skal ikke våpnene være ladd. Magasinet skal oppbevares atskilt fra skytevåpnet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har bestemt at den midlertidige bevæpningen av norsk politi skal fortsette.

I fjor høst bestemte regjeringen at samtlige polititjeneste skal være bevæpnet. Nå fortsetter den midlertidige bevæpningen i åtte nye uker.

Ordningen med at norske polititjenestemenn skal være bevæpnet er omstridt. Opposisjonen på Stortinget har de siste månedene vært kritisk, og antydet at bevæpningen er en snikinnføring for å bevæpne politiet permanent.

Flere kilder i politiet bekrefter overfor Dagbladet at det nå er klart at den midlertidige forlengelsen fortsetter.

Atskilt Men regjeringen har bestemt - etter å ha lagt PSTs trusselvurdering til grunn og drøftet spørsmålet med Politidirektoratet - at nå skal magasinet oppbevares atskilt fra skytevåpenet.

I praksis betyr det at norske polititjenestemenn skal ha pistolen i et hylster på låret, mens magasinet skal oppbevares i et eget hylster på det andre låret.

Flere kilder i politiet bekrefter overfor Dagbladet at det er stor undring for den ny måten å bevæpne seg på. Overfor Dagbladet blir det presisert at det skal være politisk press, som har ført til at polititjenestemennene ikke lenger skal ha magasinet i skytevåpnene.

- Vi fikk det klart for oss at presset fra politikerne var så stort at bevæpningen på en eller annen måte «tas ned», og resultatet ble å skille magasin og selve våpenet, sier en sentral kilde i politiet som har kjennskap til prosessen i Politidirektoratet.

Har hatt skyteklare våpen Ifølge Politidirektoratets (POD) tidligere våpeninstruks skal politiets våpen være ladd, usikret og med et skudd i kammeret, som betyr at det er klart til å skyte.  

POD har blant annet begrunnet instruksen med at politiet bruker skarpladde våpen på væpnede oppdrag utenom den midlertidige bevæpningen. Det er det politiet har trent og er i beredskap til. På Politihøgskolen trenes det også med skudd i kammeret.

 Praksisen har blant annet blitt kritisert av generalløytnant Robert Mood.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!