Ny bikubeoppfinnelse har samlet inn nesten to millioner dollar på ett døgn

Stor interesse for bikube med tappekran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I går ble en ny bikubeoppfinnelse lansert på folkefinansieringssiden Indiegogo.

Se hvordan bikuben fungerer i videoen øvert i saken.

Folkefinansiering, eller crowdfunding, er en måte å finansiere prosjekter på der enkeltpersoner kan bidra med ulike pengesummer.

I løpet av én dag har prosjektet fått inn mer enn 2700 prosent av målet på 70 000 dollar.

Enorm interesse Nesten to millioner dollar, fordelt på i underkant av 5000 bidragsytere, er donert til prosjektet Flow Hive Honey - en ny bikube som oppfinnerne selv beskriver som «den mest betydningsfulle birøktinnovasjonen siden 1852».

I 1852 gjorde trerammer det mulig å ta bivoksen ut av kuben uten å påføre biene skade.

I motsetning til bikuben slik vi opprinnelig kjenner den, skal Flow gjøre det mulig å tappe honning rett fra bikuben. Både profesjonelle og hobbybirøktere har beskrevet oppfinnelsen som «revolusjonerende», ifølge sitater publisert på Flow Hives hjemmeside.

- Ser ut som en drømmekube Tom Victor Gausdal, kokk og birøkter, sier til Dagbladet at også han synes oppfinnelsen ser revolusjonerende ut.

- Likevel oppstår det spørsmål om for eksempel svinn i systemet, vinterlagring, renhold, gjenbruk og hvordan det er mulig å få til at honningen renner ut av rammene, sier han.

Gausdal påpeker at birøktingen slik den utføres i dag er litt gammeldags og at feltet ikke er preget av voldsom innovasjon.

- Men hvis kuben fungerer slik som den presenteres, med de positive fordelene at du slipper slynging av honningen, får en mer effektiv prosess og ikke trenger å dra ut rammene for å sanke, så ser det ut som en drømmekube, sier Gausdal.

Far og sønn står bak Det er de australske birøkterne Stu (60) og Cedar Anderson (34) som står bak oppfinnelsen. Gjennom flere generasjoner har Anderson-familien holdt bier.

FAR OG SØNN: Det er Cedar Anderson (34) og Stu Anderson (60) som står bak den nye bikubeoppfinnelsen. Foto: Flow Hive
FAR OG SØNN: Det er Cedar Anderson (34) og Stu Anderson (60) som står bak den nye bikubeoppfinnelsen. Foto: Flow Hive Vis mer

De har brukt nesten et tiår på å utvilke bikuben med tappekran, som nå gjør stor suksess.

- Det er helt utrolig - jeg er sjokkert. Jeg forutså ikke hvor mange mennesker som ventet på dette, sier Stuart Anderson til The Telegraph.

Mindre stressende for biene Pågangen det siste døgnet har vært så stor at de, ifølge den engelske avisen, må se seg om produsenter med større kapasitet. De første kundene vil forhåpentligvis kunne motta bikubene i juni.

Ideen bak tappefunksjonen er å unngå å forstyrre biene underveis i prosessen, fordi man ikke må åpne bikuben for å få ut honningen.

Dermed fjernes honningen fra vokstavlene uten at det påvirker biene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer