– Ny bin Laden-video

Vil ha flere martyrer. Men usikkert om videoen er ekte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en 40 minutter lang video understreker Osama bin Laden viktigheten av martyrer for islam, melder CNN.

Det er CNN selv som har fått tak i videoen, og den er oversatt av den amerikanske nyhetskanalen.

Videoen skal være lagd i løpet av de siste fire ukene. Men klippene kan også være gamle, ifølge CNNs ekspert Octavia Nasr. Det er ingen indikasjoner på hvor den er filmet, og CNN kan ikke verifisere klippets autensitet.

I videoen står bin Laden ved siden av en livvakt. Han ser ut til å snakke til et publikum litt under kameraet, ifølge CNN.

Han sier at profeten Mohammed ville være en martyr og at det er et verdig mål for alle muslimer.

– Så vær klar, vær klok og tenk. (…) Lykkelig er den som blir valgt av Gud som martyr, sier bin Laden i videoen.

Videoen skulle opprinnelig bli publisert av As-Sahab Media, selskapet som ifølge CNN vanligvis har publisert bin Ladens budskaper til verden. Den skulle også være planlagt publisert på flere arabiske nettsteder.

Bakgrunnen i vidoen kan være den samme som opptak av bin Laden som ble offentliggjort allerede før 11. september, ifølge CNN.

TILBAKE?: CNN har i dag sendt det som skal være opptak av verdens mest ettersøkte mann, Osama bin Laden. Foto: AP/Scanpix
TILBAKE?: CNN har i dag sendt det som skal være opptak av verdens mest ettersøkte mann, Osama bin Laden. Foto: AP/Scanpix Vis mer

For noen dager siden doblet USA dusøren for bin Laden.

Summen er nå oppe i 50 millioner dollar.

Tidligere denne uka ble det publisert en ny amerikansk etterretningsrapport konkluderer med at al-Qaida nå er like sterke som de var før angrepene mot USA 11. september 2001.

Det er flere ganger blitt hevdet at Osama bin Laden er død. Men i september i fjor gikk Saudi Arabiske myndigheter ut og sa at det ikke er noen beviser for at han er død.

– Ny bin Laden-video