Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny biskop vil jobbe for homofile ekteskap

Tidligere Ap-ordfører Ann-Helen Fjeldstad Jusnes (59) overtar i Sør-Hålogaland.

Bodø  20150406.
Ann-Helen Fjeldstad Jusnes ble torsdag tilsatt som ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme.
Foto: Knut Ivar Johansen / Den norske kirke / NTB scanpix
Bodø 20150406. Ann-Helen Fjeldstad Jusnes ble torsdag tilsatt som ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme. Foto: Knut Ivar Johansen / Den norske kirke / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkerådet har tilsatt Ann-Helen Fjeldstad Jusnes (59) som ny biskop i Sør-Hålogaland.

Den nye kirkelederen i bispedømmet som omfatter Nordland fylke, er fra Hadeland på Østlandet, men hun har hatt nesten hele sitt presteliv i Sør-Hålogaland. I flere år var hun Ap-ordfører i Flakstad kommune, skriver Vårt Land.

Den nye biskopen sa i et intervju med Stavanger Aftenblad allerede for seks år siden at hun er positiv til homofile prester og til ekteskap mellom homofile.

Til NRK i dag sier hun at hun vil jobbe for at kirken vier homofile.

Hun har vært prost i Lofoten prosti i Sør-Hålogaland siden 2007, før det sogneprest i Flakstad og kapellan i Vinger i Hamar bispedømme.

Har vært leder i Norsk Kvinnelig teologforening, styreleder i Nord-Norges Diakonistiftelse og medlem av sentralstyret og fagutvalget for proster i Presteforeningen.

Enstemmig
Ann-Helen Fjeldstad Jusnes var en av fem kandidater som Sør-Hålogaland bispedømme nominerte til å etterfølge biskop Tor B. Jørgensen, som ble utnevnt i 2006.

Foruten Jusnes sto valget til slutt mellom de kandidatene som hadde størst oppslutning i den rådgivende kirkelige avstemningen: ordfører i Hamarøy Rolf Steffensen (56) og bymisjonsprest i Oslo Kari Veiteberg (54).

Tilsettingen av ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme skjedde på Kirkerådets møte i Bodø, og Jusnes fikk samtlige 15 stemmer i rådet.

- Sterkt ønsket
- Den nye biskopen har sterk ledererfaring, både som prost og fra politikken som ordfører og varaordfører. Med over 29 års tjeneste i Sør-Hålogaland, kjenner hun bispedømmet svært godt. Vi er også svært glade for å ha tilsatt en biskop som er så sterkt ønsket i bispedømmet, sier Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø.

Det er fjerde gang Kirkerådet tilsetter biskop etter at tilsettingsmyndigheten ble overtatt fra Kongen i kirkelig statsråd. Kirkerådet står fritt til å tilsette en av de tre kandidatene som gjenstår etter den kirkelige avstemningen.

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes vigsles til biskop i Bodø domkirke 24. januar 2016.

(NTB/Dagbladet).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!