Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny bisp kan gi homostrid

Biskop i Borg, Ole Christian Kvarme, er favoritt til å bli ny Oslo-biskop. Dette sender sjokkbølger inn i deler av det kirkelige liv i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå ber menigheter om at statsminister Kjell Magne Bondevik utnevner en annen kandidat som Gunnar Stålsetts etterfølger. Stålsett går av i mars neste år. Årsaken til rabalderet er Kvarmes syn på homofili. I en skriftelig uttalelse fra 2000 gjorde Kvarme det klart at han er åpen for å fjerne homofile prester. I Oslo er det ordinert minst seks homofile prester, og i mange menighetsråd brer det seg nå en frykt for at regjeringen Bondevik vil utnevne en homofiendtlig biskop i Oslo.

Frykter signaleffekt

Signe Fyhn er prest i Lilleborg menighet, og åpent homofil.

-  Da Stålsett tok over i 1998, ble det en åpning for at jeg kunne inngå partnerskap. Han anbefalte det også da jeg tok kontakt, sier Fyhn. Kvarme sier han ikke vil fjerne prester som lever i partnerskap om han blir valgt, men Fyhn frykter signaleffekten.

-  Vil virke splittende

Lederen av menighetsrådet i Paulus menighet, Oddrun Remvik, sier regjeringen bør finne en kompromisskandidat framfor Kvarme.

-  Jeg er redd for at en slik utnevnelse vil virke splittende, sier hun.

En sentral kilde i Oslo-kirken gir overfor Dagbladet uttrykk for skepsis til Kvarme og sier at en biskop som ikke vil utnevne nye homofile prester, vil bryte med Gunnar Stålsetts kloke lederskap.

OMSTRIDT: Ole Christian Kvarme.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media