BITCOIN: Verdien har skutt i været siden nyttår. Foto: AP.
BITCOIN: Verdien har skutt i været siden nyttår. Foto: AP.Vis mer

Ny bitcoin-rekord

Verdien på bitcoin har skutt i været siden nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Natt til onsdag kostet en bitcoin 2.873 dollar, tilsvarende 23.550 kroner og tre ganger mer enn nivået ved årsskiftet. Gårsdagens oppgang utgjorde opptil åtte prosent.

Mulig Japan-effekt

- Det er ikke så godt å si hva som har gitt den veldige oppgangen i det siste, men Japans godkjenning av bitcoin som lovlig betalingsmiddel, har nok økt tiltroen til den digitale valutaen. Også Russlands største nettbaserte varehus, Ulmart, har begynt å akseptere bitcoin, noe som kan ha blitt tolket positivt, kommenterer seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets, ifølge Finansavisen.

Aamdal har ingen formening om den videre kursutviklingen. Ifølge Finansavisen advarer han om at kryptovalutaens voldsomme svingninger svekker dens egenskaper som betalingsmiddel.

Ifølge DNBs ekspert kan disse forventningene enten være av typen «bigger fool», det vil si at noen andre vil betale enda mer - eller at bitcoin i fremtiden vil bli et attraktivt betalingsmiddel.

Et investeringsobjekt

- Kursutviklingen tyder på at bitcoin først og fremst ses på som et investeringsobjekt, ikke som et betalingsmiddel. Generelt er det ikke lurt å kjøpe seg inn når noe har nådd all-time-high, og jeg ville ikke ha satt min pensjonssparing i bitcoin, mener professor Olav Torvund ved Universitetet i Oslo, ifølge Finansavisen.

Torvund har heller ikke særlig tro på bitcoin som betalingstjeneste, ettersom det i dag typisk tar rundt ti minutter å verifisere en transaksjon.

Andre økonominyheter:
Kjøpe eller selge bolig? Slik blir prisene fremover
Kan få 100.000 kroner og business-veiledning fra Petter Stordalen