Ny bok: - Forsvaret kan bli tvunget til flykutt

«Flyene er ikke bare dyre å kjøpe. De er dyre å fly».

MULIG FLYKUTT: Norge skal etter planen kjøpe inntil 52 kampfly av typen F-35. Nå mener eksperter at forsvaret kan bli tvunget til flykutt. Foto. Reuters / NTB scanpix
MULIG FLYKUTT: Norge skal etter planen kjøpe inntil 52 kampfly av typen F-35. Nå mener eksperter at forsvaret kan bli tvunget til flykutt. Foto. Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Høy dollarkurs, et presset forsvarsbudsjett og partnerland som kutter i sine bestillinger kan tvinge Norge til å kjøpe færre kampfly enn planlagt, kommer det fram i en ny bok.I den nye boka «Angrep eller forsvar» av Ingeborg Eliassen og Cathrine Sandnes argumenterer eksperter for at Norge kan bli tvunget til å redusere kjøpet av 52 nye fly av typen F-35, skriver Klassekampen.

Norge skal fram til 2025 anskaffe inntil 52 kampfly med våpen og utstyr til en verdi av 67,9 milliarder kroner i 2015-verdi. Det første flyet kommer til Norge i 2017, går det fram av Forsvarsdepartementets nettside.

Statssekretær Morten Bø i Forsvarsdepartementet åpner for at det endelige tallet kan bli lavere enn 52 fly. I en epost til Klassekampen skriver han at Forsvaret opplever «en ny økonomisk virkelighet».

«I arbeidet med ny langtidsplan er det naturlig at vi ser på hele Forsvaret, men Norges ambisjon om inntil 52 fly ligger fortsatt fast», skriver han.

Blant dem som spår at Stortinget kommer til å redusere antallet fly er forskningssjef ved Nobelinstituttet, Asle Toje. Han satt i den regjeringsoppnevnte ekspertgruppen som i 2015 foreslo store økninger i forsvarsbudsjettet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer