Donald Trump

Ny bok: - Knus skallene deres

USAs forrige president skal ha møtt motstand i Det ovale kontor da han uttrykte et ønske om å slå hardt ned på fredelige demonstranter i fjor sommer, ifølge en ny bok.

ØNSKET VOLD: USAs daværende president, Donald Trump, skal ha ønsket at militæret skulle gripe inn med vold mot fredelige demonstranter i sommer. Foto: Reuters / NTB
ØNSKET VOLD: USAs daværende president, Donald Trump, skal ha ønsket at militæret skulle gripe inn med vold mot fredelige demonstranter i sommer. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Da det i fjor sommer brøt ut voldsomme opptøyer i kjølvannet av dødsfallet til George Floyd i Minneapolis, skal USAs daværende president, Donald Trump, ha ønsket at militæret skulle gripe inn med vold.

Forsvarssjef Mark Milley skal ha avvist Trumps krav om at styrkene skulle gripe inn i folkemengdene ved å «knuse skaller».

Det kommer fram i et utdrag fra den kommende boka «Frankly, We Did Win This Election» av The Wall Street Journal-journalisten Michael Bender.

- Bare skyt dem

CNN har fått tak i et utdrag hvor det beskrives hvordan forsvarssjef Mark Milley skal ha følt at han var den eneste som viste motstand under heftige diskusjoner med Donald Trump om håndteringen av demonstrasjonene.

Boka beskriver hvordan den tidligere presidenten skal ha ønsket å slå ned på demonstrasjonene som brøt ut i Seattle og Portland.

Ifølge boka skal Trump ha vist til videoer av politibetjenter som ble voldelige med demonstranter - og sagt at han ønsket mer av det.

- Det er sånn man skal behandle disse menneskene. Knus hodeskallene deres, sa Trump, ifølge boka.

- Bare skyt dem, skal han ha sagt ved flere anledninger i Det ovale kontor. Den tidligere presidenten skal imidlertid ha tonet det ned da han fikk motstand fra forsvarssjefen og tidligere justisminister William Barr, ifølge utdraget.

- Vel, skyt dem i leggen - eller kanskje foten. Men vær hard mot dem, sa Trump angivelig.

VISTE MOTSTAND: Forsvarssjef Mark Milley skal ha følt at han var alene om å vise motstand mot tidligere president, Donald Trump. Her fra et møte i oktober 2019. Foto: NTB / Brendan Smialowski / AFP
VISTE MOTSTAND: Forsvarssjef Mark Milley skal ha følt at han var alene om å vise motstand mot tidligere president, Donald Trump. Her fra et møte i oktober 2019. Foto: NTB / Brendan Smialowski / AFP Vis mer

Voldsomme protester

Det var i fjor sommer at det brøt ut voldsomme demonstrasjoner i USA, etter at afroamerikanske George Floyd (46) mistet livet.

Politimannen Derek Chauvin ble filmet mens han under pågripelsen av Floyd i Minneapolis presset kneet mot halsen til Floyd i 8 minutter og 46 sekunder. Siden har Chauvin fått sparken og ble i april kjent skyldig for forsettlig drap på George Floyd.

Fredag kveld norsk tid ble det klart at Chauvin er dømt til 22 år og seks måneders fengsel.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer

- Vil ta nødvendige skritt

I juni i fjor truet Trump med å benytte seg av den såkalte opprørsloven - The Insurrection Act - som følge av demonstrasjonene. Loven ble signert av president Thomas Jefferson i 1807, og ble sist tatt i bruk i 1992 for å slå ned på opptøyene som fulgte i kjølvannet av frikjennelsen av fire politimenn som sto tiltalt for vold mot Rodney King.

- Hvis en by eller delstat nekter å ta de nødvendige skrittene for å beskytte sine innbyggeres liv og eiendom, vil jeg sette inn militæret og løse problemet for dem raskt, sa Trump under en pressekonferanse.

Ifølge boka skal forsvarssjef Milley, under et møte med Trump, ha pekt på et portrett av Abraham Lincoln, USAs 16. president - som ledet landet gjennom den amerikanske borgerkrigen - og sagt følgende til Trump:

- Den fyren hadde et opprør. Det vi har er en demonstrasjon, sa Milley ifølge boka.

Forsvarssjefen skal angivelig ha bedt Trump-rådgiver Stephen Miller «holde kjeft» etter at Miller uttalte at «byene brenner» som følge demonstrasjonene.

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Vis mer

Angret på opptreden

I juni i fjor ryddet politiet og nasjonalgarden området utenfor Det hvite hus for demonstranter som protesterte mot politivold og rasisme. Demonstrantene framsto som fredelige, og opprørspoliti skjøt tåregass og brukte pepperspray og sjokkgranater mot folkemengden for å bane vei for presidenten.

Hendelsen skapte sterke reaksjoner.

Milley uttalte i ettertid at han angret på at han poserte på bilder med Trump etter at plassen utenfor Det hvite hus var ryddet for demonstranter.

- Jeg skulle ikke ha vært der, sa Milley.

- Mitt nærvær der og da skapte et inntrykk av at forsvaret er involvert i innenlandsk politikk, sa han.

Trump og hans følge, som foruten Milley også inkluderte forsvarsminister Mark Esper, gikk deretter til fots til St. John's-kirken i nærheten. Der poserte presidenten med en bibel i hånda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer