Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Ny bok: Ansatte har gitt Trumps atferd eget uttrykk

Nok en bok tegner kaos i Det hvite hus.

NY BOK MED DETALJER: Ifølge boka til Fox News-journalisten Howard Kurtz, har USAs president Donald Trump fått et kallenavn av sine rådgivere som følge av at han ikke hører på rådene han får. Foto: NTB scanpix
NY BOK MED DETALJER: Ifølge boka til Fox News-journalisten Howard Kurtz, har USAs president Donald Trump fått et kallenavn av sine rådgivere som følge av at han ikke hører på rådene han får. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Trump-administrasjonen i slutten av juli bestemte seg for å ikke tillate transseksuelle å tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret, arrangerte tidligere stabssjef Reince Priebus et møte med administrasjonen der de skulle diskutere beslutningsnotatet.

Ifølge en ny bok skrevet av journalisten i Fox News, Howard Kurtz, var det bare å avlyse dette møtet. For uten å informere sine rådgivere, kom president Donald Trump med nyheten på Twitter.

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Herregud, han tvitret det nettopp. Det er ikke lenger behov for noe møte, skal Priebus ha sagt ifølge boka.

Kaos

Trumps iver på Twitter får hans rådgivere til å rive seg i håret, ifølge boka «Media Madness: Donald Trump, The Press, And The War Over The Truth», som Washington Post har fått tilgang til deler av.

Avisa skriver at Kurtz tegner et bilde av kaos i Det hvite hus, i likhet med Michael Wolffs bok «Fire and Fury» som kom ut for to uker siden. Forfatteren tegner også et bilde av en politisk institusjon som «sliter med å utføre grunnleggende oppgaver og rådgivere som reagerer på en hardt kontrollerende president», skriver avisa.

Howard Kurtz er mediejournalist i Fox News og jobbet som mediekritiker i den anerkjente avisa Washington Post fra 1981 til 2010. I løpet av sin tid i «The Post» var han fra 1998 til 2013 også programleder i CNN-programmet «Pålitelige kilder». I 2013 begynte han i Fox News for å være programleder i «Media Buzz».

Trosser råd

Ifølge Kurtz betegner Trump-rådgiverne presidentens atferd for «Defiance Disorder» (trasslidelse) - et uttrykk som refererer til Trumps trang til å gjøre som han får beskjed om å ikke gjøre, blant annet når det gjelder Twitter. Dette er imidlertid ikke første gang hans Twitter-bruk blir kritisert, men Trmp har tidligere sagt at han står ved det han formidler.

Ifølge bokforfatteren våknet en av hans rådgiverne en marsdag i fjor til en Twitter-melding om at Trump - uten noen bevis - anklagde tidligere president Barack Obama for å telefonavlytte på ham i løpet av presidentvalget.

- Ingen i Det hvite hus visste hva de skulle gjøre, skiver Kurtz.

Obama-meldingen førte til kaos internt, ifølge forfatteren.

- Rådgiverne måtte beviste at meldingen var riktig - det motsatte av den vanlige prosessen med å skrive foreslåtte uttalelser, skriver han, ifølge Washington Post.

Lekkasjer

Tidligere sjefstrateg Steve Bannon skal ha beskyldt Trumps datter og rådgiver Ivanka Trump for å lekke informasjon til mediene. Ifølge boka skal presidenten ha støttet Bannon i dette, men Det hvite hus avviser dette nå.

- De siste tre ukene har vi blitt kjent med hvem som lekker, opplyser Det hvite hus til Washington Post, som ikke ønsket å kommentere andre deler av boka.

Ifølge boka tror rådgiverne til Trump at presidenten selv lekker til journalister, og at det noen ganger var utilsiktet, som når presidenten snakker med mange venner og bekjente at viktig informasjon raskt når journalister, skriver forfatter Howard Kurtz.

Boka kommer på det amerikanske markedet 29. januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!