Ny bok-bombe for Trump

Donald Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, hevder at den amerikanske presidenten ville fryse militærhjelpen til Ukraina fram til landet startet etterforskning av Demokratene.

SKRIVER BOK: John Bolton (t.v.) skriver bok om tida som nasjonal sikkerhetsrådgiver for USAs president, Donald Trump. Nå krever Demokratene at han vitner i riksrettssaken mot presidenten. Foto: REUTERS/Leah Millis/File Photo
SKRIVER BOK: John Bolton (t.v.) skriver bok om tida som nasjonal sikkerhetsrådgiver for USAs president, Donald Trump. Nå krever Demokratene at han vitner i riksrettssaken mot presidenten. Foto: REUTERS/Leah Millis/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Opplysningene kommer fram i utkast til en ny bok Bolton skriver, melder New York Times.

Trump skal i august i fjor ha fortalt Bolton at han ønsker å fortsette å fryse nesten 400 millioner dollar i militærhjelp til Ukraina inntil myndighetene i landet startet etterforskning av den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden og sønnen Hunter, ifølge det upubliserte manuskriptet. Hunter Biden jobbet for et ukrainsk energiselskap da faren var visepresident.

Opplysningene fra Bolton kan slå beina under hovedargumentet til Trump i riksrettssaken mot ham. Han hevder at han frøs militærhjelpen fullstendig uavhengig av forespørselen om å starte korrupsjonsetterforskning mot hans politiske motstander.

Sendt til Det hvite hus

Opplysningene kommer dagen før Trumps advokater skal fortsette sitt forsvar av presidenten i Senatet, og før senatorene skal stemme over om det skal innkalles vitner i saken.

Boka beskriver dermed det som trolig vil være Boltons vitnemål om han blir innkalt til å vitne. Selv har den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren sagt at han vil vitne dersom han blir stevnet av Senatet.

Bokmanuskriptet skal, ifølge New York Times, ha blitt sendt til Boltons nære medarbeidere. Det er også sendt til en gjennomgang i Det hvite hus som en del av en standardprosedyre for nåværende og tidligere medarbeidere som skriver bøker. Det hvite hus kan bruke denne gjennomgangen til å trenere boka eller få fjernet deler av den.

UKJENT: USAs president, Donald Trump, hevder at han ikke kjenner Lev Parnes til tross for en rekke bilder og et opptak av dem to sammen under en liten middag i april 2018. Vis mer

Trekker inn flere

I boka beskriver Bolton hvordan Ukrain-affæren utspilte seg gjennom flere måneder fram til han forlot Det hvite hus i september. Foruten opplysningene om hvordan Trump vurderte saken, gir Bolton også, ifølge New York Times, flere beskrivelser av hvordan andre seniormedarbeidere var involvert.

Blant annet skal utenriksminister Mike Pompeo bak lukkede dører ha innrømmet at det ikke var noe grunnlag for påstandene fra Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani. Giuliani hevdet at USAs ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch, var korrupt. Hun fikk etter hvert sparken. Pompeo skal også ha trodd at Giuliani kanskje opptrådte på vegne av andre klienter.

Bolton hevder også at han snakket med justisminister William Barr like etter den nå så famøse telefonsamtalen mellom Trump og Ukrainas president i 25. juli. I samtalen skal Bolton ha tatt opp at han var bekymret for hvordan Giuliani ble oppfordret av presidenten til å drive en skyggepolitikk overfor Ukraina. Han sa også til Barr at Trump hadde nevnt Giuliani under samtalen med Ukrainas president.

En talsperson for Barr benekter dette overfor New York Times. Hun hevder at Barr først fikk vite om telefonsamtalen i midten av august.

Bolton skriver også at Trumps fungerende stabsjef, Mick Mulvaney, var til stede under minst én telefonsamtale hvor Trump og Giuliani diskuterte Yovanovitch. Selv hevder Mulvaney at han alltid forlot rommet når Trump snakket med advokaten sin.

- Kjenner mine tanker

Selv ønsker ikke Trump at Bolton skal vitne i riksrettssaken.

- Problemet med John er et nasjonal sikkerhetsproblem. Han kjenner noen av mine tanker. Han kjenner til hva jeg synes om ledere. Hva skjer dersom han avslører hva jeg synes om en spesifikk leder, og det ikke er positivt? Det kommer til å gjøre jobben veldig vanskelig, sa Trump på en pressekonferanse i Davos.

Riksrettssaken mot Trump kan være over allerede fredag dersom ingen vitner blir innkalt. Demokratene ønsker å innkalle vitner, men de trenger at minst fire republikanske senatorer støtter dem for å få flertall for dette.

- Eksplosivt

Detaljene fra Boltons bok øker presset på republikanerne for å innkalle ham for å sørge for at hele sannheten kommer fram. De sju demokratene som er såkalte managere i riksrettssaken kom søndag kveld med en felles uttalelse, hvor de beskriver opplysningene om Boltons bok som «eksplosive»

- Senatet må søke hele sannheten, og herr Bolton har viktig informasjon. Det er ingen grunn som kan forsvares, for å vente helt til boka hans er publisert når informasjonen han kan tilby er kritisk til den viktigste beslutningen senatorene nå må ta - om de skal dømme presidenten etter riksrettstiltalen, heter det i uttalelsen, ifølge Washington Post.

Også andre demokratiske ledere krever at Bolton blir stevnet som vitne.

- John Bolton har beviset. Det er opp til fire republikanske senatorer å sikre at John Bolton, Mick Mulvaney og andre med direkte kjennskap til president Trumps handlinger, vitner i rettssaken i senatet, skriver demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, på Twitter.

Foreløpig har de republikanske senatorene Mitt Romney og Susan Collins gitt uttrykk for at de trolig vil stemme for å innkalle vitner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer