Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny bok navngir over 1000 nordmenn i Gestapo-tjeneste

Flere var kvinner.

HOVEDKVARTER: Under krigen holdt tyskernes Gestapo og Sicherheitsdienst til i Victoria terrasse i Oslo. Foto: NTB Scanpix
HOVEDKVARTER: Under krigen holdt tyskernes Gestapo og Sicherheitsdienst til i Victoria terrasse i Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1145 norske statsborgere, som under krigen jobbet for det tyske sikkerhetspolitiet, er navngitt i Eirik Veums tredje og siste bind i krigstrilogien Nådeløse nordmenn.

Mange av dem som omtales i boken karakteriseres som krigsforbrytere og utførte tortur, mishandling eller ulovlig frihetsberøvelse.

- Noen av de viktigste og dyktigste angiverne Gestapo rekrutterte var kvinner. Dette var ofte unge jenter, som kunne innlede kjærlighetsforhold til motstandsmenn, og på den måten få ut opplysninger som var viktige for det tyske sikkerhetspolitiet, sier Veum i en pressemelding.

Aud Maggi Andersen var den eneste kvinnen som fikk dødsstraff i landssvikoppgjøret etter krigen, selv om hun ikke ble henrettet.

I NRKs omtale av boken skriver de om Andersens infiltrasjon av den norske motstandsbevegelsen kalt «Formo-gruppen». Totalt ble 16 unge menn tatt av det tyske sikkerhetspolitiet som følge av opplysninger fra Andersen.

Sju av mennene ble skutt og henrettet på Akershus festning i februar 1945.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling