HJALP JOSHUA FRENCH: Flere av hovedaktørene bak Oslo-avtalen, var delaktige i å få satt fri Joshua French, ifølge TV2-reporter Fredrik Græsviks nye bok. Det gjelder både Shimon Peres (i midten bak) og Mona Juell (bak ham til høyre). I midten ved bordet sitter tidligere utenriksminister Johan Jørgen Holst. På bildet er Holst flankert av den israelske forhandlingslederen Uri Savir (til høyre) og hans palestinske motpart Abu Ala. Bak Peres står de tre norske diplomatene som var mest aktive i de hemmelige forhandlingene i Norge i 1993; Statssekretær Jan Egeland, Mona Juul og hennes mann Terje Rød-Larsen. Foto: Overvåkingspolitiet / NTB Pluss / SCANPIX
HJALP JOSHUA FRENCH: Flere av hovedaktørene bak Oslo-avtalen, var delaktige i å få satt fri Joshua French, ifølge TV2-reporter Fredrik Græsviks nye bok. Det gjelder både Shimon Peres (i midten bak) og Mona Juell (bak ham til høyre). I midten ved bordet sitter tidligere utenriksminister Johan Jørgen Holst. På bildet er Holst flankert av den israelske forhandlingslederen Uri Savir (til høyre) og hans palestinske motpart Abu Ala. Bak Peres står de tre norske diplomatene som var mest aktive i de hemmelige forhandlingene i Norge i 1993; Statssekretær Jan Egeland, Mona Juul og hennes mann Terje Rød-Larsen. Foto: Overvåkingspolitiet / NTB Pluss / SCANPIXVis mer

Fredrik Græsvik i ny bok: Shimon Peres hjalp å frigi Joshua French

Ny bok: Shimon Peres hjalp med å frigi Joshua French - som takk for norsk atomhjelp til Israel

Oppsiktsvekkende opplysninger om Israels tidligere president i TV2-reporter Fredrik Græsviks nye bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin nye bok forteller TV2-reporter Fredrik Græsvik en oppsiktsvekkende historie om hva som egentlig skjedde før Kongo-fangen Joshua French (35) den 17. mai i år kom hjem til Norge.

I 2015 avslørte Dagbladet at den omstridte israelske diamantmilliardæren Dan Gertler samarbeidet med Utenriksdepartementet for å få frigitt French.

Nå skriver Fredrik Græsvik at det var Israels daværende president Shimon Peres som brakte Dan Gertler inn - som en gjentjeneste for at Norge hjalp Israel med å utvikle atomvåpen på 1950-tallet.

Opplysningene kommer fram i Græsviks nye bok «Dømt til døden i Kongo».

KONGO-FANGE: Her er Joshua French i Kongo under rettssaken mot ham i 2014. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KONGO-FANGE: Her er Joshua French i Kongo under rettssaken mot ham i 2014. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Tette bånd

Internt i norsk UD var det delte meninger om å be en så omstridt skikkelse som Dan Gertler om hjelp.

Han hadde blitt mangemilliardær på handel med såkalte «bloddiamanter» - diamanter fra krigssoner - og hadde også på andre måter et frynsete rykte.

Likevel bestemte utenriksminister Børge Brende seg for å gi grønt lys.

At den daværende israelske presidenten ifølge Græsvik var den som fikk inn Dan Gertler, skyldes tette bånd mellom Peres og Norge, etter Oslo-avtalen fra 1993 - men også helt tilbake på 1950-tallet.

Dengang ytte Norge viktige bidrag til at Israel kunne utvikle atomvåpen.

Den som kontaktet Shimon Peres for å få ham til å engasjere seg i saken, var ifølge boka ambassadør Mona Juul, som var en sentral forhandler før Oslo-avtalen mellom Israel og den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO i 1993.

- Militære fordeler

Mona Juul er kjent som en nær venn av Peres, og under Verdens økonomiske forum i Davos i januar 2014 ble det arrangert et møte mellom ham og Norges utenriksminister.

Fredrik Græsvik skriver dette om hvordan Shimon Peres uttrykte seg, da han senere på året kontaktet Dan Gertler:

Han «forklarte at det var på høy tid med en gjentjeneste til landet som hadde hjulpet dem med å utvikle atomvåpen. Dessuten, forklarte Peres, var det slik at hvis Israel hjalp Norge med denne saken, ville Israel oppnå både politiske og militære fordeler».

Hva disse fordelene innebar gikk Peres ifølge boka ikke inn på.

Fange i åtte år

Diamanthandleren Gertler og hans nære vennskap med Kongos president Joseph Kabila var en viktig faktor da Joshua French i mai i år omsider kunne frigis.

Da hadde han sittet åtte år i kongolesiske fengsler.

French og hans kamerat Tjostolv Moland ble sommeren 2009 arrestert i Kongo. I september samme år ble de to dømt til døden for drapet på sin kongolesiske sjåfør.

Moland ble i 2013 funnet død på cella. French fikk av kongolesisk rett skylda for dødsfallet.

Etter Molands død fortsatte norske myndigheter å arbeide for å få Joshua French frigitt.

Joshua French har ingen dom mot seg i Norge, og er derfor nå en fri mann, etter å ha sonet i Kongo i åtte år.

Shimon Peres døde den 28. september 2016, etter et hjerneslag.