Ny bølge av gift-alger på vei

Store mengder av den giftige algen Chattonella er observert i Skagerrak og kan være på vei mot nære kystfarvann i Norge. Algen har ført til mye fiskedød i Sverige og Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Den giftige algen er ikke funnet i prøver som er tatt i kyststrømmene nær land i Norge onsdag i ettermiddag, opplyser kontorsjef Sigbjørn

Lomelde i Fiskeridirektoratet.

Alger utenfor Lofoten

Det er også meldt om konsentrasjoner av Chattonella-algen i vannprøver som er tatt på yttersiden av Lofoten. Meldinger om brunt vann, som kan tyde på alger i vannet, er også meldt fra fartøy utenfor Ålesund mot Shetland.

- Det er en kraftig utstrømming av alger fra Skagerrak. Men vi vet ikke om disse algene vil komme til norskekysten, eller når dette eventuelt skjer, sier Lomelde.

Chattonella-algen førte i forrige uke til fiskedød i oppdrettsanlegg i Rogaland og Vest-Agder.

- Det vil i hvert fall gå ett døgn før algene når norskekysten, sier Lomelde.

Sørlandskysten

Dersom algene når den nære norskekysten, er det spesielt områdene ved Lista-Lindesnes eller lenger nordover som blir rammet først. Det er lite man kan gjøre for å hindre at algene dreper fisk.

- Vi har fått melding om store mengder død fisk i både Danmark og Sverige. Spesielt har algene drept horngjell, men også sild i Danmark, sier Lomelde.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer