Ny bombe mot al-Qaida

USA har utviklet en ny bombe som skal trenge langt inn i hulesystemene i Tora Bora, uten at hulene kollapser. - Ti bomber er allerede på vei, melder Pentagon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter terrorangrepene mot USA den 11. september forserte USA utviklingen av den nye bomben, melder CNN. Bombene ble testet ut i Nevada den 14. desember i år, og nå er de på vei til Afghanistan hvor de skal brukes mot al-Qaidas hulekomplekser ved Tora Bora-fjellene.

- Dette er noe vi helt klart har bruk for i Afghanistan, og de er på vei dit, sier Pete Aldridge ved det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

Den nye bomben har fått navnet BLU-118B, og veier 1000 kilo. Bomben vil bli sluppet fra F15-jagerbombere og bombene er utstyrt med et avansert navigasjonssystem. 10 bomber skal allerede være på vei til Afghanistan, melder CNN.

BLU-118B skal lage en sky med eksplosive partikler som gir kraftigere eksplosjoner enn noe konvensjonelt sprengstoff, i tillegg skal eksplosjonene vare lenger.

Sjokkbølgene og varmeutviklingen fra bombene skal være svært kraftige, og skal være svært effektive mot lukkede rom som bygninger og hylekomplekser. Men bombene ødelegger ikk e selve bygningene.

- Den store fordelen med dette er at det gjør det mulig å ødelegge alt inni en tunnel, uten at den kollapser. Med andre ord kan du altså drepe personer i tunnelen og også kunne finne ut hvem du har drept, sier militærekspert John Pike i GlobalSecurity.org til CNN.

Vet ikke om bin Laden er drept

Bomben kan styrke USAs kamp mot Taliban og al-Qaida ved Tora Bora-fjellene. De amerikanske styrkene er ivrige etter å finne ut hvem de faktisk har klart å ta under sine kraftige bombeangrep i Afghanistan. Forsvarsminister Donald Rumsfeld mener Osama bin Laden kan være begravet i de ødelagte tunnelkompleksene.

Pentagon planlegger nå å sende hundrevis av marinesoldater til al-Qaidas tidligere så uinntagelige festning ved Tora Bora. De skal delta i gjennomsøkingen av hulekompleksene i området, og forsøke å søke igjennom de utbombede gjemmestedene til bin Laden og hans menn.

CNN skriver at USA hadde et lignende våpen i bruk under Viet nam-krigen. Bomben inneholdt oksygen og drivstoff som eksploderte, men det var svært vanskelig på forhånd å beregne hvor kraftige eksplosjonene ble.

<B>NYE BOMBER PÅ VEI: Jagerflyene F-15E skal nå utstyres med de nye bombene.
ENORMT OMRÅDE: Det er enorme fjellområder som al-Qaida har å gjemme seg i. Bildet er tatt fra den pakistanske byen Arawali i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer