Ny bombeaksjon i Jerusalem - Arafat under angrep

Tre personer mistet livet da en palestinsk tenåring sprengte seg selv på et supermarked i Jerusalem. Aksjonen kom bare timer etter at israelske hærstyrker inntok Arafats hovedkvarter i Ramallah. Nå skyter israelske styrker med tungst skyts mot Arafats kontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvmordsaksjonen fant sted ved 13-tiden i dag i et supermarked i nabolaget Kiryat Yovel, et jødisk arbeiderklassestrøk i den sørøstlige delen av byen. Selvmordsbomberen skal ha vært 18 år gamle Ayat Akhras fra den palestinske flyktningeleiren Dheisheh utenfor Betlehem.

- Jeg kom der etter to minutter. Det var et forferdelig skue, sier øyenvitnet Moshe til israelsk radio. Han så to døde kropper ved inngangen til supermarkedet, antageligvis selvmordsbomberen og en vakt som prøve å stanse henne.

- Jeg tror vakten ikke ville slippe henne inn, og så ble de sprengt begge to.

- Det er mange skadde, sier en talsmann for redningstjenesten til nyhetsbyrået AP. Så langt er det meldt om tre drepte, 20 skadde, en av dem alvorlig.

Ifølge nettavisen Haaretz frykter brannsjefen at det er flere uutløste sprenglegemer igjen inne i butikken.

Al-Aqsa martyrbrigaden, som er tilknyttet Arafats organisasjon Fatah, har påtatt seg ansvaret for dagens aksjon.

Onsdag mistet minst 22 personer livet etter at en selvmordsbomber fra den ytterliggående islamistiske organisasjonen Hamas sprengte seg selv i et hotell i badebyen Netanya. Siden onsdag har en rekke personer på begge sider mistet livet i mindre angrep.

De siste 18 månedene har det vært gjennomført ca. 50 palestinske selvmordsaksjoner. Dagens aksjon var den andre som ble gjennomført av en kvinne.

Vil isolere Arafat

I dag gikk israelske hærstyrker inn i Ramallah og omringet Aafats hovedkvarter. Israelsk bulldozere har revet flere vegger i Arafats kontorbygning, stridsvogner skyter nå mot Arafats kontorbygning. To av bygningene i hovedkvarteret skal nå være okkupert av israelske styrker. Fem palestinere og en israeler har så langt mistet livet i kampene.

- De israelske styrkene har omringet kontoret mitt med tanks. De bombarderer hovedkvarteret vårt, og vi har flere sårede vi ikke får til sykehus, sier Arafat til nyhetsbyrået AP. Arafat har nå flyttet sitt kontor fra tredje etasje og ned i første etasje til et rom uten vinduer.

- Arafats liv er i fare, sier hans talsmann Nabil Abu Rdeneh til CNN.

Israels forsvarsminister sier at de ikke ønsker p skade Arafat, men statsminister Sharon har åpnet opp for å utvise den palestinske lederen fra Vestbredden. Han varsler også at de pågående aksjonene vil vare lenge.

- Operasjonen som nå er i gang vil pågå i flere uker, og vi vil iverksette aksjoner på bred front uten sidestykke, sa Sharon til israelsk radio.

Varsler angrep

I går uttalte den ytterliggående islamistiske organisasjonen Hamas at onsdagens bombe bare var den første i en rekke angrep mot israelske mål.

Den palestinske gruppen PFLP har ifølge nyhetsbyrået AFP i dag sagt de vil angripe israelske mål over hele verden.

Midt i all volden har et arabisk toppmøte blitt enige om et fredsforslag der de tilbyr Israel fred mot at de trekker seg tilbake fra Vestbredden, Gaza og Golan-høydene. Israel har avvist forslaget de mener ikke inneholder noe nytt. Arafat har på sin side avvist et våpenhvileforslag fra den amerikanske utsendingen Antony Zinni.

Zinni nekter å gi opp forsøkene på å få til en våpenhvile og vil møte palestinske og israelske representanter i dag og i morgen, melder NTB.

Dagbladet.no følger utviklingen i Midtøsten.

SPRENGTE SEG SELV: Ayat Ahkras (18) tok livet av seg selv og to andre da hun sprengte seg selv utenfor et supermarked i jerusalem.
SKYTER MOT ARAFAT: Israelske styrker har revet hus, skutt med granater og okkupert bygninger i Arafats hovedkvarter.
VIL ISOLERE ARAFAT: Flere mennesker ble drept da israelske stridsvogner og bulldozere idag angrep Arafats hovedkvarter i Ramallah. Israels statsminister Arial Sharon sier nå at han ser på Arafat som en fiende han må isolere helt.
HARDE KAMPER: En palestinsk skytter slipper geværet etter å ha fått et dødelig skudd fra ern israelsk snikskytter.
STOROFFENSIV: Israel har sendt over 100 pansrede kjøretøy inn i den palestinske byen ramallah.
NY BOMBE: Israelsk politi gjennomsøker inngangen til supermarkedet der en palestinsk selvmordsbomber sprengte seg selv i ettermiddag.