Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny BORIS etter Jeltsin?

Mannen som trolig blir Boris Jeltsins etterfølger, hvis sykdommen skulle tvinge presidenten til å trekke seg, er visestatsminister Boris Nemtsov (38), Askeladden i russisk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en bakgrunn som miljøvernaktivist og provinsguvernør har han jobbet seg opp til å bli Russlands suverent mest populære politiker.

Men hvor syk er egentlig Boris Jeltsin? Gårsdagens melding om at han ikke engang er i stand til å holde en radiotale, har igjen forsterket spekulasjonene om helsa til Russlands president.
I Stockholm i forrige uke var Jeltsin tydelig syk og forvirret. Hans forrige «forkjølelse» viste seg å være en meget farlig hjertesykdom.

- Jeg er ikke det minste bekymret for statssjefens allmenne helsetilstand, sier Jeltsins lege Renat Aktsjurin.

Han understreker at virusinfeksjonen Jeltsin nå behandles for, ikke har noen innvirkning på presidentens hjerte. Men også tidligere har alvoret i Jeltsins helsesituasjon vært forsøkt bagatellisert.

Utfordrerne

Hvis Jeltsin tvinges til å trekke seg, skal valg på ny president holdes innen tre måneder. Boris Nemtsov er i dag favoritt til å overta, og leder suverent på alle meningsmålinger om hvilke russiske politikere som har størst tillit. En viktig grunn er hans bakgrunn.

Sin politiske skole gikk Nemtsov hos Andrej Sakharov, da menneskerettighetskjempen var i politisk eksil i Nisjnij Novgorod. Den unge lovende kjernefysikeren Nemtsov sto i spissen for motstand mot utbygging av byens atomkraftverk, som var konstruert på samme måte som Tsjernobyl-kraftverket. Hans popularitet fra denne tida gjorde at han allerede på slutten av 80-tallet ble valgt som fylkesordfører i Nisjnij Novgorod.

Nemtsov ble oppfattet som en handlingens mann, som holdt sine valgløfter. Han er en klar tilhenger av fortsatte økonomiske og demokratiske reformer.
Boris Jeltsin hentet Nemtsov til Moskva i fjor høst. Han var et friskt pust i et politisk miljø preget av krangel og stadige anklager om korrupsjon.

Sterke utfordrere

Moskvas ordfører Jurij Lusjkov kan være Nemtsovs sterkeste utfordrer. Han er handlekraftig og reformvennlig, og tilhører ikke Boris Jeltsins innerste krets.

Krigshelten og «jernmannen» general Aleksandr Lebed, er en annen sterk utfordrer. Han huskes fortsatt som fredsarkitekten i Tsjetsjenia. Men han ble støtt ut i kulda av Boris Jeltsin i fjor høst, fordi han var for fritt-talende. Lebed bruker nå tida på å reise rundt i militærforlegninger for å samle støtte.

Statsminister Viktor Tsjernomydin levnes små sjanser. Den aldrende mannen minner russere for mye om gamle dager.
Kommunistlederen Ziuganov hadde trolig sin historiske sjanse under det siste presidentvalget. Men hvis den sosiale misnøyen igjen blomstrer opp, kan han bli en sterk kandidat igjen.

Vinteren er streikesesong for gruvearbeidere og andre statsansatte som ikke får utbetalt lønn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!